Afbeelding
Foto:

Meer geld voor burgerinitiatieven, recreatie en sport

Veel 'kleine wensen' komen uit

maasdriel • In de begroting die het college had opgesteld zat al ruimte voor extra uitgaven, zoals voor wegenonderhoud en om van de Soepkom in Hedel een mooiere recreatieplek te maken. De lokale belastingen stijgen niet. Naar de recreatiegebieden gaat komend jaar nog 30.000 euro extra, specifiek voor de Zandmeren en het Strandbad in Well. Dat werd besloten via een wijziging op de begroting.

Rotondes

De coalitiepartijen CDA en SSM willen verder dat het college onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor 'rotondesponsoring'. Bedrijven of andere belangstellenden verzorgen dan het onderhoud van een rotonde. De gemeente bespaart daardoor geld en de sponsor mag op bescheiden wijze reclame maken op de rotonde. Ook PvdA en GroenLinks vonden dat een goed idee.

De gemeente bleek al bezig met het bekijken van de mogelijkheden en gaat nu inventariseren wie belangstelling heeft voor welke rotonde en welke voorwaarden er gesteld moeten worden.

In Zaltbommel wordt aan een soortgelijk plan gewerkt, daar heet het 'Adopteer een rotonde'.

Verenigingen inzetten

Uit de koker van CDA en SSM kwam ook een plan om verenigingen meer taken te geven op het gebied van onderhoud. "Verenigingen zijn bereid om zich in te zetten voor de gemeenschap en zijn op zoek naar aanvullingen op hun budget", schrijven de partijen.

De gemeente kent al het Maas- en Waaljutten, waarbij verenigingen één keer per jaar voor een vergoeding zwerfafval opruimen. Ook halen clubs tegen betaling oud papier op. Het college gaat komend halfjaar onderzoeken of ook bijvoorbeeld groenonderhoud op die manier kan worden geregeld.

Daarnaast komt er komend jaar 30.000 euro extra in de pot voor 'Krachtige kernen', bedoeld voor burgerinitiatieven.

Dorpshuis De Kil

De gemeente gaat op verzoek van GroenLinks en de PvdA in gesprek met het bestuur van dorpshuis De Kil. Als daaruit blijkt dat de dorpshuisfunctie ook voor de toekomst gewaarborgd is, wordt een plan gemaakt voor dakrenovatie. Het dak is niet geïsoleerd en van asbest. Verbeteren kost 50.000 euro. Er wordt ook bekeken of er zonnepanelen op kunnen.

In eerste instantie kon dit plan niet op instemming van de coalitie rekenen, maar toen het wat werd afgezwakt werd het toch unaniem aangenomen.

Sport

De raad trekt voor 2018 en 2019 jaarlijks 12.000 euro extra uit voor de buurtsportcoach. Het stimuleren van jongere en oudere inwoners om meer te bewegen werpt vruchten af en dat willen de partijen graag verder aanmoedigen.

Verder gaat er 3.000 euro naar Max Vitaal, de senioren-tegenhanger van Sjors Sportief. Zo kunnen behalve schoolkinderen ook ouderen kennismaken met sportverenigingen in Maasdriel.

Door alle extra plannen blijft er volgend jaar onder de streep geen 187.735 euro meer over, maar 77.735 euro.

De VVD was tijdens de begrotingsvergadering niet vertegenwoordigd. Raadslid Anton van Doorn was in het buitenland en zijn collega Ton van Rooij was ziek.


Janneke Boogaard