• Het middeleeuwse slot vormt de ideale entourage.
• Het middeleeuwse slot vormt de ideale entourage. Foto: aangeleverd

Escape room Loevestein in testfase

poederoijen • De escape room in Slot Loevestein is klaar. Het kasteel gaat via een prijsvraag honderd schoolkinderen uit Gelderland selecteren om de spelruimte te testen.

Conservator Sunny Jansen is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de escape room. "Afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om alle ideeën om te zetten naar spellen, raadsels en de bouw van de escape room. Volgende week wordt de escape room opgeleverd. We beginnen dan met een testperiode, waarvan deze winactie een onderdeel is." Om kans te maken, moeten gegadigden antwoord geven op de speciale prijsvraag: 'Wat betekent vrijheid voor jou?'

Kinderen kunnen zich in individuele groepjes aanmelden of met hun schoolklas. Voorwaarde is dat ze in groep 7 of 8 van het basisonderwijs zitten of op het voortgezet onderwijs. Alleen kinderen en schoolklassen uit Gelderland kunnen zich aanmelden vanwege de subsidie van de provincie Gelderland. Alle informatie en inschrijfformulieren is te vinden op de website van Slot Loevestein.

In januari gaat het boekingssysteem live en kunnen mensen reserveren en proberen te ontsnappen. De escape room heet 'De Groote Ontsnapping', wat natuurlijk verwijst naar Hugo de Groot en de boekenkist. Zijn gedachtegoed staat centraal in het spel. Deelnemers verkennen er de grenzen van tolerantie.

Jansen legt uit waarom het thema vrijheid zo nauw verbonden is met de escape room. "We willen bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, laten ervaren wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt."