Tegenspraak

Nog even die Torentuin. Dat er toch een goed compromis kwam terwijl de gemeente Zaltbommel de boel al plat wilde gooien. Opstaan, er op af, een lekker alternatief en laat ze maar komen. En dat gold voor beide gesprekspartners. Dat vraagt om creativiteit, lef, openheid en doorzettingsvermogen. Schuren, of zoals Van der Laan van Amsterdam zei: "Bedankt voor de tegenspraak."

En nu dan maar op naar de volgende schuurpartij. De Buitenstad. De gemeente, heb je hen weer, kwam met een aardig plan. Veel huizen, nog meer huizen en dan nog een paar woningen, winkels en ander spul. Een aantal scherpe burgers, heb je hen weer, zag dat niet zitten en bedacht een ander plan.
Ik moet eerlijk zeggen, een beter plan. Naar mijn idee meer doordacht, wat meer lef, wat meer leven en wat meer creativiteit. Maar misschien vergis ik me.
Destijds bij Waalfront-west, hetzelfde gebied, hadden we een vergelijkbare situatie. Maar destijds liep men te hoop, de tegenstanders kwamen met vage argumenten, mopperden wat en staken er weinig energie in. Waarom de boel toen in de ijskast verdween, is me eigenlijk onbekend.

Doet er niet toe. Vandaag gaat het anders. Ik heb begrepen dat beide partijen voor hun Buitenstad om de tafel zitten. Mooie gesprekken, wrijving geeft warmte. Lekker schuren. Dat wordt wel wat.

Johan Cahuzak


Zaltbommel telt arbeidsmigranten

zaltbommel • Het college van Zaltbommel gaat op verzoek van de voltallige gemeenteraad inzicht geven in de aantallen arbeidsmigranten in de gemeente. Tijdens de behandeling van de begroting, donderdagavond, diende de SGP hierover een motie in, die werd gesteund door alle fracties. De raad wil weten hoeveel arbeidsmigranten er in de kernen wonen, hoeveel er werken en waar ze precies werken. Met die cijfers hoopt de raad een beter beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten te gaan ontwikkelen. Deze week werd bekend dat de gemeenteraad vorige week tijdens een geheime vergadering heeft besloten de uitbreiding van pensions en hotels in de gemeente een jaar lang niet toe te staan. Dat betekent dat ook de plannen voor een groot 'Polenhotel' op het terrein van de Heeren van Suylichem in Zuilichem voorlopig stil liggen. Het CDA kondigde vorige week aan om tijdens de volgende gemeenteraadsvergadering, aanstaande donderdag, met nog een andere motie te proberen de ontwikkeling van woningen voor arbeidsmigranten op het terrein van de werkgevers wél toe te staan.

Britta Alink