Cijfer 7,9 voor leerlingenvervoer

bommelerwaard • De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel hebben over de periode februari tot en met juni 2017 een onderzoek naar klanttevredenheid binnen het leerlingenvervoer uitgevoerd. De ouders gaven het vervoer een rapportcijfer 7,9. Dat is iets lager dan de 8,1 in 2013. Het verslag van dit onderzoek wordt gepubliceerd op de websites van de gemeenten. Het onderzoek werd uitgevoerd door een studente Bestuurskunde aan Avans Hogeschool te 's-Hertogenbosch. Zij verstuurde 290 vragenlijsten en kreeg er 123 terug, een behoorlijk goede respons. Het klanttevredenheidsonderzoek wordt tweejaarlijks uitgevoerd.
De respondenten zijn over het algemeen meer dan tevreden over het leerlingenvervoer. Er is geen duidelijke verklaring voor de iets lagere score dan in 2013. "Ouders vinden het contact met de gemeente, de financiële afhandeling en het contact met de chauffeurs goed. Ze kunnen erop vertrouwen dat hun kind veilig op school komt, dat is natuurlijk het allerbelangrijkst", zegt verantwoordelijk wethouder Anita Sørensen van Maasdriel. "Er zijn wel drie aandachtspunten uit het onderzoek naar voren gekomen", vervolgt ze. "Mensen vinden het vervelend dat ze ieder schooljaar een nieuw aanvraagformulier voor het vervoer moeten invullen. Dat bezwaar horen we al langer, dus we gaan kijken of we dat kunnen veranderen." Ten tweede wijzen ouders op het belang van continuïteit in chauffeurs en tijdige communicatie door de vervoerder als er een invaller komt. "Voor de doelgroep die gebruik maakt van het leerlingenvervoer levert het snel stress op als er onverwacht iemand anders voor de deur staat", weet Sørensen. Het derde punt is dat enkele ouders vinden dat de reistijd erg lang is. "Dat heeft vaak te maken met de keuze voor een bepaalde school die nu eenmaal ver weg is, dus daar kunnen wij niet zoveel aan doen", meent de wethouder.


Waterschap checkt sloten

regio • Waterschap Rivierenland is woensdag (1 november) begonnen met de schouw van de kleinere sloten in het rivierengebied, de zogenoemde B-watergangen. Daarbij controleren medewerkers van het waterschap of de eigenaren van de gronden die aan deze sloten grenzen, hun sloten goed genoeg onderhouden. Voor het waterbeheer in het rivierengebied is het belangrijk dat er niet te veel begroeiing in de sloten staat. Ook moeten ze diep genoeg zijn. Eigenaren van gronden langs de B-watergangen zijn verplicht de bodem en de slootkanten vrij te houden van overtollige begroeiing, vuil en andere materialen. Als ze dat niet op tijd hebben gedaan, krijgen ze eerst een waarschuwingsbrief. Helpt dat niet, dan voert het waterschap de werkzaamheden uit op kosten van de eigenaar van de betrokken percelen. Wie drie jaar achter elkaar niet naar een sloot omkijkt, krijgt daar bovenop een boete. Op de website van het waterschap staat een interactieve kaart waarop iedereen kan zien of water een A-, B- of C-watergang is.

q waterschaprivierenland.nl


Dijken maaien

regio • Waterschap Rivierenland geeft voor 2018 ruim 305 hectare dijkhellingen uit in het Rivierengebied. De gronden zijn te gebruiken voor het winnen van gras (twee keer maaien en afvoeren). Op vier trajecten wordt een pilot uitgevoerd met een kruidenrijke grasmat. De percelen worden op 13 en 20 november uitgegeven. Inschrijving kan dit jaar alleen digitaal.