Brandveiligheid voor de kleintjes

ammerzoden • Charlotte Jongste was deze maand de eerste baby waarvan aangifte gedaan werd bij de gemeente Maasdriel. Zij 'verdiende' daarmee een koffertje van de brandweer.

De Ammerzodense Charlotte Jongste is op 1 oktober geboren en ontving gisteren van burgemeester Van Kooten een geboortekoffertje van de brandweer. De inhoud van het koffertje? Een rompertje, een rookmelder en informatie over brandveiligheid. Charlotte en haar moeder ontvangen deze koffer in het kader van de brandpreventieweken. In deze weken wordt extra aandacht gevraagd voor het plaatsen van rookmelders en het sluiten van de binnendeuren.

In zeventig procent van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar minder dan de helft van die rookmelders werkt. En slechts 35 % hangt ook nog op de juiste plek. Ouders van jonge kinderen zijn vatbaar voor deze boodschap omdat zij zich verantwoordelijk voelen, daarom is er tijdens de Nationale Brandpreventieweken dit jaar extra aandacht voor deze groep.

Motto van de weken is dit keer: 'Hee, doe de deur dicht'. Als er brand uitbreekt, verspreidt het vuur zich minder snel als binnendeuren dicht zijn. Juist bij jonge gezinnen staan de binnendeuren vaak open. Alle kindjes die in oktober geboren zijn ontvangen een tasje met alle relevante informatie. Ook Zaltbommel doet mee aan de actie.