• In het blauw, met beennummer 72, Jesse Vriend.
• In het blauw, met beennummer 72, Jesse Vriend. Foto: Michel Pichot du Plessis

Schaatsers slaan terug

leeuwarden • Voor Team Stehmann was het zaterdag zaak om revanche te nemen voor de teleurstellende seizoensouverture. Dat lukte, doordat Jesse Vriend in Leeuwarden met een sterke eindsprint een vijfde plaats wist te bemachtigen.

Vooraf was al duidelijk dat de snelheid nog hoger zou liggen dan in de eerste wedstrijd. De rijders van Team Stehmann hadden de opdracht gekregen zich voorin het peloton te positioneren. Die opdracht werd met verve uitgevoerd, want in de openingsfase losten Arjen van der Kieft, Robbert Mekelenkamp en Jesse Vriend een spervuur aan ontsnappingen. Mekelenkamp reed een goede race; hij zat bij één van de vroege ontsnappingen in de kopgroep.

Hugo Heijnen kwam halverwege de wedstrijd op stoom en zo kon de rijder uit Boxmeer ook goed gaan meedraaien aan de kop van de wedstrijd. Het was een levendige wedstrijd waarin diverse rijders probeerden te ontsnappen, maar deze pogingen werden weer iedere keer tenietgedaan door het peloton.

Halverwege de wedstrijd sprong een sterke groep weg met onder meer Gerwin Smit, de leider van het klassement. Van Team Stehmann zat Vriend in deze groep. Ook Heijnen sloot aan bij de ontsnappers. Aan de kop van het peloton probeerden Mekelenkamp en Wormerveerder Van der Kieft de wedstrijd te controleren om zo de groep verder te laten uitlopen. Desalniettemin werd ook deze kansrijke groep ingerekend en dus ging het peloton zich opmaken voor een massasprint. In de finale probeerde er nog een aantal rijders de sprint te ontlopen maar dat bleek tegen beter weten in.

De laatste ronden werd er flink gestreden om een goede positie voor de sprint. Vriend, woonachtig in Hoogkarspel, zat mooi voorin in de groep en wist zijn schaats als vijfde over de streep te drukken, in de wedstrijd die werd gewonnen door Casper de Gier. Vriend staat in het klassement nu op 7. Heijnen zat in de buik van het peloton en pakte plaats 31, Van der Kieft reed zich naar plek 46 en Mekelenkamp zat bij Van der Kieft in het kielzog en eindigde als 47e.

Roel van der Stelt reed wederom een goede wedstrijd, ondanks dat hij nog last had van zijn buikspier. Hij finishte als dertigste. In het algemeen klassement bevindt


Martin van Hemert