• Wethouder Buwalda bij de muziektent.
• Wethouder Buwalda bij de muziektent. Foto: Gemeente Zaltbommel

475.000 euro voor twee bolwerken

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel krijgt 475.000 euro van de provincie Gelderland voor de restauratie van twee van de zeven bolwerken. Onder andere het bolwerk met de muziektent kan daardoor worden opgeknapt.

De komende jaren restaureert de gemeente Zaltbommel de zeven bolwerken die rondom de stad Zaltbommel liggen. Het Oranjebolwerk en het Lage Singelbolwerk, waarop de muziektent staat, zijn als eerste aan de beurt.

Komende winter wordt gestart met groot onderhoud zoals baggeren van de waterpartijen, het weghalen van opschot en snoeiwerkzaamheden. Wethouder Simon Buwalda: "Hierdoor wordt het een prachtig en net park met mooie doorkijkjes." De gemeente gaat 'bolwerkers' aanstellen voor structureel beheer van het park. Hoe die betaalde functie wordt ingevuld, is nog niet bekend. Het kan zijn dat gemeentewerkers aan de slag gaan met het beheer, of er wordt een vacature uitgeschreven, of er worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. De term 'bolwerker' is een historische term: vroegere beheerders heetten ook al zo.

Na dit grote onderhoud stelt de gemeente samen met belanghebbenden een definitief ontwerp voor de restauratie van de bolwerken op. Zo is er onder meer de wens om in 2018 de muziektent op te knappen. Mogelijk komt er ook betere zitgelegenheid rondom de muziektent.

Uitgangspunt voor de werkzaamheden is de parkaanleg door De Virieu in de negentiende eeuw. Hij maakte een landschapspark van de bolwerken. Niet met strakke wallen, maar met groene corridors. De gemeente wil ieder jaar een bolwerk restaureren, mits er ook subsidiegeld beschikbaar is.