• Een gezellige dansavond voor ouderen, één van de vele activiteiten van de KBO.
• Een gezellige dansavond voor ouderen, één van de vele activiteiten van de KBO. Foto: Vincent Wibier

'Van het werk van KBO worden veel mensen een stukje gelukkiger'

Belangrijke taak voor 'jongere ouderen'

kerkdriel • Terugblikken op 25 jaar KBO is voor De Leeuw als nieuweling wat moeilijk, maar het jubileumboek dat op 4 november aan de leden gepresenteerd zal worden in aanwezigheid van burgemeester Henny van Kooten zal voor velen een 'feest van herkenning' zijn.

Anja: "Het was een enorme klus om die 25 jaar in beeld te brengen. Ik denk dat we daar uiteindelijk in geslaagd zijn." Het boek oogt inderdaad kleurrijk, heel afwisselend, en de gezelligheid straalt er van af. In de week van 6 november krijgen alle 900 leden van de KBO Maasdriel het cadeautje persoonlijk op hun thuisadres overhandigd. "Een hele klus voor de vrijwilligers. Per post versturen is voor ons geen optie want dat zou te veel geld kosten."

Omzien naar elkaar

Waar staat de KBO Maasdriel voor? Anja: "Omzien naar elkaar. Dat is onze slogan en dat zegt alles, eigenlijk."

In 1968 wordt de vereniging op initiatief van het bisdom 's-Hertogenbosch opgericht. In 1992 volgt een heroprichting met meer aandacht voor activiteiten en de belangenbehartiging van de leden, en ledenwerving. Tussen de jaren 2000 en 2004 wordt het aanbod van activiteiten verder versterkt en komt er, mede dankzij de komst van de personal computer, een stroom van communicatie op gang, zowel naar de leden als naar buiten. De aangeboden computercursussen zijn een groot succes.

Helpen met zorgverzekering

Zorg en welzijn wordt één van de pijlers waarop de vereniging rust. Bijvoorbeeld door leden te helpen bij het kiezen van een passende zorgverzekering, de WMO-aanvraag, belastingaangifte en persoonlijke aandacht bij ziekte en eenzaamheid. Andere activiteiten zijn de maandelijkse open eettafel, een volksdansgroep, kersen eten in de buitenlucht, vissen, dagtochten, fietsvierdaagsen, kienmiddagen en excursies.

Dan zijn er nog themamiddagen, bijvoorbeeld over vallen en valpreventie, zorgverzekeringen, maar ook over sterrenkunde, het (laten) opstellen van een levenstestament en voetverzorging. Het is duidelijk: bij de KBO hoeft niemand zich te vervelen.

Niet meer zo katholiek

Eens per jaar in november wordt een herdenkingsdienst gehouden voor de overledenen. Daar komt dan nog het katholieke van de vereniging tot uiting. Anja: "KBO staat voor Katholieke Bond voor Ouderen, maar het is tegenwoordig veel breder. Je ziet ook landelijk dat er een herbezinning is op de 'K' van de KBO. We respecteren de katholieke achtergrond van leden, maar je hoeft niet per se katholiek of gelovig te zijn om je bij ons aan te sluiten. Ik zeg wel eens, je mag van mij KBO ook lezen als Kontakten Belangenorganisatie Ouderen, maar dat is natuurlijk niet officieel."

Is het in 2017 nog te doen om vrijwilligers te vinden voor dit werk? Anja: "Moeilijk. We proberen 'jongere ouderen' in te schakelen om de mensen die echt hulp nodig hebben bij te staan. Maar, óf zij werken, óf ze zijn oppas voor de kleinkinderen, of ze kunnen alleen maar 's avonds. En dat terwijl de zorgvraag door de steeds langer thuiswonende oudere steeds ingewikkelder wordt… Als we de jongere leden kunnen motiveren om echt klaar te staan voor de ouderen dan hebben we al veel gewonnen. Daar gaan we ons als bestuur voor inzetten. Tegelijkertijd proberen wij het bestuur op een natuurlijke manier kleiner en slagvaardiger te maken en de lokale samenwerking met alle partijen die op dit terrein werkzaam zijn te intensiveren."

Verrijking

"Als wij aan een potentiële vrijwilliger duidelijk kunnen maken dat dit werk je enorm verrijkt dan is er al een halve wereld gewonnen. En zijn er heel veel mensen een stukje gelukkiger geworden. Meld je aan, zou ik zeggen."


Vincent Wibier

q www.kbomaasdriel.nl