• Zo moet het Gastenhuis eruit gaan zien.
• Zo moet het Gastenhuis eruit gaan zien. Foto: Het Gastenhuis

Raad Maasdriel blij met Gastenhuis in Kerkdriel

kerkdriel • De voltallige gemeenteraad in Maasdriel heeft donderdag ingestemd met het bestemmingsplan voor het Gastenhuis, een kleinschalige woonvorm voor dementerenden.

Het Gastenhuis komt aan de Venuslaan op de oude plek van de Meidoornschool, die verhuisd is naar de Kerkstraat. Er kunnen negentien mensen wonen: dementerenden met eventuele partners. Een zorgechtpaar woont op hetzelfde terrein.

Het gebouw wordt hoger dan de school. Omwonende Berrie Monster heeft daar ernstige bezwaren tegen. "Het komt te liggen over de hele breedte van mijn achtertuin. Een flink deel van het zonlicht wordt weggenomen", stelde hij als inspreker. CDA-raadslid Peter de Vries maakte bezwaar tegen de powerpointpresentatie van Monster, wat hem kwam te staan op een geïrriteerde reactie van voorzitter Henny van Kooten.

Monster voelt zich niet gehoord en vindt dat de gemeente als grondeigenaar te veel is uitgegaan van commerciële belangen. Wethouder Gerard van den Anker bestreed dat. "Er lagen ook aanvragen voor huisvesting voor arbeidsmigranten en voor woningbouw. Die hadden misschien meer opgeleverd. Als college hebben we bewust gekozen voor woonruimte voor dementerenden, zodat inwoners die dat nodig hebben in de buurt kunnen blijven wonen. Daar is veel behoefte aan."

Van den Anker wees erop dat het plan is aangepast na bezwaren van Monster en een andere omwonende. De bedrijfswoning zou eerst twee lagen en een kap krijgen, maar wordt nu een bungalow van één laag.