• Na het manteldelen in de kerk gaat Sint Maarten voorop in een tocht door de binnenstad.
• Na het manteldelen in de kerk gaat Sint Maarten voorop in een tocht door de binnenstad. archieffoto: Lya Cattel

Bestuur zoekt nieuwe penningmeester en secretaris

Topdrukte verwacht in Maartenskerk

zaltbommel • Zaltbommel pakt het feest van Sint Maarten ook dit jaar weer groots aan. "Het gaat natuurlijk niet alleen om Sint Maarten", zegt Ton van Balken. "Het gaat vooral om zorgen voor elkaar."

De huidige Stichting Sint Maartensfeest werd in 1996 opgericht en organiseert elk jaar een bijzondere bijeenkomst. Kinderen verzamelen zich in de kerk, er is muziek, er is dans, er staan lange tafels opgesteld en er is eten en drinken. Om 17:40 uur komt Sint Maarten, gekleed als Romeinse militair en gezeten op een paard, de kerk binnen. Op een podium snijdt hij zijn mantel doormidden en deelt deze met de zwervertjes, zodat ze het niet meer koud hoeven hebben. Daarna gaan alle kinderen met lampions de stad in. De burgemeester loopt met Sint Maarten mee voorop in de stoet en deelt op de Markt appeltjes uit aan de kinderen.

Delen. Dat is het thema van Sint Maarten in Zaltbommel. Daarom delen de kinderen die langs de deuren 'bedelen' hun snoep ook met de kinderen van de Voedselbank. Een deel van de opbrengst van verkoop van eten en drinken in de kerk is voor de Hussein Foundation. Ook nemen bezoekers houdbare producten mee voor de Voedselbank.

Buggy's

In de kerk is het elk jaar behoorlijk druk, maar dit jaar verwacht de organisatie nog meer mensen dan normaal, omdat 11 november op een zaterdag valt. "Veiligheid is een heel belangrijk onderwerp", zegt voorzitter Lex van Rooij. "Buggy's en kinderwagens moeten dan ook op de speciale 'parkeerplaats'. Er mogen maximaal veertienhonderd mensen het gebouw in, daarna gaan de deuren echt dicht en kan er niemand meer bij." Hij adviseert iedereen dan ook om ruim op tijd naar de kerk te komen.

Bestuursleden gezocht

Penningmeester Trudie van Nimwegen heeft na vijftien jaar aangegeven te willen stoppen en dus is het bestuur op zoek naar een opvolger. Naar een secretaris wordt al langer gezocht. Het bestuur vergadert vijf keer per jaar, steeds bij één van de bestuursleden thuis. "De piekbelasting begint na de zomervakantie en duurt tot ongeveer eind november", vertelt Trudie. "In die periode ben je er een paar uur per week mee bezig. Gelukkig hebben we een heel goed, gedetailleerd draaiboek. Iedereen weet precies wat zijn of haar taken zijn." Het benaderen van de bestaande en nieuwe sponsors is een belangrijke taak van de penningmeester. De secretaris is vooral ook druk met het voorbereiden van drukwerk samen met Drukkerij Kaasjager en het bijhouden van de website en social media.

Rondom Sint Maarten zijn veel activiteiten georganiseerd door andere organisaties zoals 'Sint Maartensbreien' bij Elliz in Company, Sint Maartensbier proeven bij Orion, De Dag van de Mantelzorg in De Poorterij. Verschillende restaurants hebben speciale Sint Maartensmenu's, er is een speciaal concert, een Sint Maartenswandeling en verhalenvertellers gaan de scholen langs. Een overzicht van alle activiteiten staat op de website.

Britta Alink

q www.sintmaartensfeest.nl