• Van links naar rechts: Linda Maaskant, Pieter van der Keur, Karin Burgers en Monique van Eijndhoven.
• Van links naar rechts: Linda Maaskant, Pieter van der Keur, Karin Burgers en Monique van Eijndhoven. Foto: Janneke Kok

Week van de Mantelzorg in de regio

'Je kunt altijd bellen'

Welzijn West Betuwe heeft in het kader van de Week van de Mantelzorg weer een hele rij activiteiten op de planning staan. Voor mantelzorgers natuurlijk, maar ook voor andere doelgroepen, zoals zorgprofessionals, onderwijzers en werkgevers. "Je kunt ons altijd bellen. Het is niet alsof je dan aan een abonnement vast zit of zoiets."

Mantelzorgconsulent Monique van Eijndhoven (locatie Neerijnen) vertelt over een moeder die ze laatst op een informatieavond tegenkwam. De vrouw vertelde haar over haar autistische zoon en hoe ze daar voor zorgt. Maar ook dat ze zichzelf niet als mantelzorger ziet. Van Eijndhoven: "Ik sprak haar over het Mantelzorgcompliment in Neerijnen, maar ze vond dat ze daar toch echt geen recht op had. Ik heb haar op het hart moeten drukken dat dat juist wél voor haar is bedoeld. Jij bent óók mantelzorger, heb ik gezegd." Een herkenbaar verhaal voor haar collega's Karin Burgers (locatie Lingewaal) en Pieter van der Keur (locatie Geldermalsen). "Veel mantelzorgers zien zichzelf niet zo."

De mantelzorgconsulenten van de drie locaties van Welzijn West Betuwe trekken dit jaar weer gezamenlijk op tijdens de Week van de Mantelzorg. Deze week loopt van maandag 6 tot en met zaterdag 11 november, de invulling ervan is gebaseerd op de vier v's die ook centraal staan in het gezamenlijke mantelzorgbeleid van de drie gemeentes. Karin Burgers, somt op: "Verbinden, verlichten, versterken en…" Ze piekert even. Het blijft een paar seconden stil aan tafel. Van Eijndhoven roept uit: "Vinden! De laatste v is van vinden." Pieter van der Keur grinnikt: "Die laatste v vinden we ook altijd erg lastig. Maar, het is wel de belangrijkste: het vinden van de mantelzorgers in onze regio." Want, mantelzorg is vaak onzichtbaar. "Als je over straat loopt, kan je ze er niet uitplukken, zeg maar." Algemene trends zijn er wel. Van der Keur: "Mantelzorgers wachten tegenwoordig steeds langer tot ze om hulp vragen. Er is natuurlijk bij de ouderen de ontwikkeling dat mensen steeds langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, dat zorgt voor véél problemen." En dus ook voor meer stress bij de mantelzorgers. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voelt één op de zeven mantelzorger zich overbelast. Van Eijndhoven vult voorzichtig aan: "Er is ook een groep mensen, vooral de ouderen en gelovigen in deze regio, die het 'normaal' vinden wat ze doen. Dat zorgen voor een naaste, dat doe je gewoon." Die groep mantelzorgers trekt niet snel aan de bel bij de welzijnsorganisatie. Dat is overigens niet altijd slecht. Van der Keur zegt later: "Er zijn ook mantelzorgers die het prima voor elkaar hebben. De gemeenschap lost veel zelf op." Maar, bij problemen of vragen staan de consulenten paraat om mantelzorgers te adviseren en te steunen. En soms ook om gewoon te luisteren.

Burgers: "We organiseren natuurlijk allerlei activiteiten, informatieavonden en mantelzorgsalons. Het is ook goed om te zeggen dat je daar als mantelzorger echt niet heen hoeft als dat niets voor jou is." Van Eijndhoven: "Maar je kunt ons wel altijd bellen. Het is niet alsof je dan aan een abonnement vast zit of zoiets. Je komt niet in een systeem als je dat niet wilt." Eigenlijk kunnen mantelzorgers met allerlei vragen aankloppen bij de consulenten. "Bijvoorbeeld als een woning aangepast moet worden en je weet niet waar te beginnen. Of als je thuishulp nodig hebt, omdat het gewoon te zwaar voor je wordt."

Doelgroepen

De Week van de Mantelzorg is er echter niet alleen voor mantelzorgers. Zo is er bijvoorbeeld ook een theatervoorstelling voor onderwijsprofessionals. Linda Maaskant, projectleider van deze Week van de Mantelzorg legt uit: "Dit is een erg indrukwekkende voorstelling van theatergroep BINT die leerkrachten helpt om in hun klassen de jonge mantelzorgers te herkennen. Want, die zijn er hoor." De drie mantelzorgconsulenten aan tafel knikken driftig. Daarnaast is er aandacht voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, in de vorm van een rondleiding voor werkgevers op Linge's Zorglandgoed. Maaskant: "Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid betekent onder meer dat je als werkgever tegen een personeelslid met een zorgtaak thuis zegt: 'als je eerder weg moet, dan kan dat'. Dat je begrip toont. Nicoline van Iperen van Linge's Zorglandgoed heeft een unieke kijk op de zorg, dit bezoek kan werkgevers inspireren om er in hun bedrijf ook iets mee te doen." De mantelzorgers zelf kunnen zich op de speciale Dag van de Mantelzorg - verschillende data en locaties - in de watten laten leggen. En bovendien is er een filmavond. "De meeste mantelzorgers willen het liefste ontspanning", weet Burgers. "Er even uit zijn."

'Mantelzorgers wachten tegenwoordig steeds langer tot ze om hulp vragen.'

Kijk voor een overzicht van de activiteiten tijdens de Week van de Mantelzorg in gemeenten Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen op de pagina hiernaast.

q www.welzijnwestbetuwe.nl