Gemeenten willen geen geiten meer

brakel/hurwenen • Zowel in Brakel als in Hurwenen krijgt een geitenhouder nul op het rekest. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel willen niet meewerken aan hun plannen.

In Brakel verleende de Omgevinsdienst Rivierenland begin vorig jaar namens de gemeente Zaltbommel een vergunning aan veehouder Van Giessen om zijn boerenbedrijf aan de Kooiweg te wijzigen. De nieuwe invulling bestond uit maximaal 1350 geiten en een aantal stieren en koeien.

Geen haan die ernaar kraaide, tot er onrust ontstond over de gezondheidsrisico's die mensen in de buurt van geitenhouderijen mogelijk lopen. Zij zouden meer kans hebben op longziekten. De provincies Noord-Brabant en Gelderland besloten verzoeken voor nieuwe geitenbedrijven en voor uitbreidingen niet te behandelen tot daar meer duidelijkheid over is.

De Dorpsraad van Zuilichem trok bij de gemeente Zaltbommel aan de bel over het bedrijf van Van Giessen. Toen bleek dat een geitenhouderij op die plek niet mag. Alsnog toestaan vindt de gemeente niet wenselijk, staat in een informatienota aan de gemeenteraad. Als Van Giessen niet stopt, volgen controles en eventuele boetes.

De veehouder zelf is verbaasd over de harde toon in de nota. De gemeente heeft wel contact met hem opgenomen, om een afspraak te maken die binnenkort gaat plaatsvinden. "Ik ben gewoon elke dag bezig met de verzorging van de geiten en lees nu dat de gemeente ons weg wil hebben", aldus Van Giessen.

In Hurwenen heeft Alexander van der Schans een aanvraag ingediend voor een biologische geitenhouderij achter zijn vestiging aan de Molenstraat. Deze aanvraag was al binnen voordat de provincie eind augustus de stop afkondigde, dus moest de gemeente Maasdriel hem behandelen, maar volgens volgens het college past het plan niet binnen het bestemmingsplan. "Er zouden twee aparte bedrijven op één perceel gevestigd worden en dat kan niet. Daarnaast voldeed de aanvraag niet aan de eisen voor brandveiligheid", aldus wethouder Gerard van den Anker.


Janneke Boogaard