• Egbert Hooijkaas achter circuitwinnaar Arjan Kaashoek.
• Egbert Hooijkaas achter circuitwinnaar Arjan Kaashoek. Foto: Kees Snepvangers

Hooijkaas derde in Gorinchem

gorinchem/zuilichem • Arjan Kaashoek heeft het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2017 gewonnen. Bij de spannende ontknoping in Gorinchem werd Egbert Hooijkaas (Zuilichem) zaterdag derde.

Imo Muller en Lorraine Bruin hebben zaterdag de 29ste Typhoonloop in Gorinchem gewonnen. Arjan Kaashoek en Anne Zijderveld waren de op een na snelste man en op twee na snelste vrouw van de dag. Daarmee werden zij de eindwinnaars van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2017.

De Typhoonloop was een spectaculair slot van de negen lopen tellende serie die het Grote Rivieren Loopcircuit is in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Drechtsteden. Want de climax van Arjan Kaashoek was niet direct voorzien, hoewel zijn directe concurrent Paul Visser twee weken terug in de Molenloop in Alblasserdam ook al niet op zijn best was.

"Ik hoopte dat Paul eraf zou moeten als het tempo vanaf het begin hoog was", zo lag Kaashoeks tactiek in de Typhoonloop dan ook voor de hand. Samen met Imo Muller, Egbert Hooijkaas en Karel Petiet ging hij meteen in de aanval. Muller was duidelijk de sterkste man in koers in en rond Gorinchem. Hij zou solo winnen in 33.58. Kaashoek werd tweede in 34.47 en Hooijkaas was acht tellen later de nummer drie. Hooijkaas was de snelste in zijn leeftijdscategorie (45-55 jaar).

Paul Visser zat niet eens bij de beste tien en verloor zo zijn klassement. Hij legde zich bij de nederlaag neer. "Dit is een realistische uitslag. Ik voel me al een paar weken niet goed. Ik ben van maart tot en met juni sterk geweest. In de eerste twee en laatste twee lopen waren de resultaten niet goed genoeg. Ik ga nu de batterij een poosje opladen. Volgend jaar probeer ik opnieuw het Grote Rivieren Loopcircuit te winnen."

Vrouwen

Ook bij de vrouwen moest de Typhoonloop de strijd om het totaalklassement – waarvoor de zes beste resultaten in het jaar meetellen – beslissen. Anne Zijderveld vertrok als favoriet, zeker na het uitvallen van concurrente Renata Haring in de vorige wedstrijd in Alblasserdam. "Ik wist vooraf niet hoe het met Renata was", zei Anne Zijderveld nadat ze als derde gefinisht was, twee plaatsen voor Haring. "Ik heb ook niet helemaal doorgerekend hoe we moesten eindigen. Als ik haar voor kon blijven wist ik in ieder geval zeker dat ik het klassement won. Vorige week heb ik nog een marathon gelopen, maar het ging best lekker. Ik was goed hersteld."

De winnaar van de dag was bij de vrouwen net als bij de mannen een nieuwe voor het Grote Rivieren Loopcircuit: Lorraine Bruin uit IJsselstein in 39.11. "Agnes Schipper, mijn loopmaatje bij Hellas en de winnaar van de Typhoonloop van vorig jaar, wees me op deze wedstrijd", vertelde Bruin.

Alle uitslagen van de Typhoonloop en de klassementen in alle leeftijdscategorieën zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit. Het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018 begint zaterdag 27 januari met de Physio.Fit Dirk IV-loop in Hoornaar.