Enquête over arbeidsmigranten

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel houdt binnenkort een enquête onder de inwoners van het dorp Zuilichem over de huisvesting van arbeidsmigranten.

"We hopen de enquête op korte termijn online te hebben", zegt wethouder Adrie Bragt. Daarna wil de gemeente een eerste bijeenkomst met de klankbordgroep organiseren. Achttien mensen hebben zich aangemeld voor deelname aan de klankbordgroep. Dat deden ze na de informatieavond, die de gemeente begin oktober organiseerde en waar bijna driehonderd inwoners bij aanwezig waren.

In Zuilichem is grote onrust ontstaan door de plannen om ongeveer driehonderd arbeidsmigranten te huisvesten op het terrein van de Heeren van Suylichem. Dat plan past volgens Adrie Bragt in het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. "De huisvesting van arbeidsmigranten is niet alleen een probleem voor Zaltbommel, maar speelt in het hele land", zegt hij. "Dat heeft te maken met de huizenmarkt en de aantrekkende economie. We willen dat arbeidsmigranten menswaardig en netjes gehuisvest worden, dus niet op campings, in slooppanden of op zolders. Permanente huisvesting op het terrein van de werkgever, vinden we geen goed idee. Dat is een principiële kwestie: werknemers worden zo te afhankelijk van hun werkgever en ook kunnen wij als gemeente het sociale aspect dan niet goed in de gaten houden."

"De discussie in Zuilichem gaat er soms fel aan toe", aldus Bragt. "Als er goede suggesties uit voortkomen, dan gaan we daar zeker mee aan de slag, zolang het maar gericht is op een oplossing voor het probleem." Volgens de wethouder gaat de gemeente de komende maanden de tijd nemen om tot een goede oplossing te komen.

Nu huisvesting in grote complexen gevoelig ligt, focust politiek Zaltbommel zich meer op huisvesting bij bedrijven. Frits van der Schans, GroenLinks en PvdA hebben gezamenlijk schriftelijke vragen ingediend bij het college. Zij vragen vragen zich af wie er verantwoordelijk is voor huisvesting van arbeidsmigranten op eigen erf. De gemeente Zaltbommel heeft hiervoor in juni beleid vastgesteld, maar de provincie zegt dat niet de gemeente maar de provincie daar over gaat, tenminste als het gaat om bedrijven die vallen onder het inpassingsplan voor de tuinbouw.

Frits van der Schans informeert verder naar de tijdelijke units die een tuinder aan de Beemstraat in Nieuwaal heeft neergezet. Volgens het Zaltbommelse beleid mogen daar maximaal twintig mensen wonen, en dan alleen tijdens piekmomenten. Van der Schans vraagt zich af of bij de vergunning rekening is gehouden met dat maximum aantal. Daarnaast heeft de tuinder zich volgens de politicus niet gehouden aan het voorschrift dat de units moeten worden ingekleed in het landschap eromheen.

Ook in Maasdriel blijft de huisvesting van werknemers een heikel punt, en niet alleen bij tuinderijen. Aan de Hogewaard in Heerewaarden is een bedrijfswoning illegaal in gebruik als woonruimte voor werknemers. De eigenaar zegt dat hij post van de gemeente daarover nooit heeft ontvangen en daarom een dwangsom niet hoeft te betalen.


Britta Alink & Janneke Boogaard