West Betuwe stelt politiek beraad in

neerijnen • De drie gemeenten die gaan fuseren tot West Betuwe hebben een beraad ingesteld waar de gemeenteraadsleden hun zegje kunnen doen over het gezamenlijke beleid.

De huidige gemeenteraden van Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen hebben in totaal 51 raadsleden, verdeeld over 18 fracties. Dat vergadert natuurlijk niet efficiënt. Vandaar dat in de vergadering van dit beraad de fracties per onderwerp één deelnemer aan het debat aanwijzen. Dat kan per onderwerp verschillen. In totaal 18 sprekers dus en dat is weer vergelijkbaar met een gewone gemeenteraad.

Het West Betuwe Beraad heeft geen formele wettelijke status. Dat betekent dat 'besluiten' vanuit dit beraad vervolgens in de afzonderlijke gemeenteraden nog moeten worden bekrachtigd. Bij de meeste onderwerpen kan die formele besluitvorming wachten tot na 1 januari 2019, als de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd.

Op maandag 9 oktober is om 20.00 uur in het gemeentehuis van Geldermalsen de eerste vergadering van het West Betuwe Beraad. Deze vergadering zal vooral in het teken staan van praktische afspraken. De agenda van deze openbare vergadering is te vinden op www.gemeentewestbetuwe.nl

Kwartiermaker

Aan de ambtelijke kant is er ook nieuws: de stuurgroep West Betuwe heeft Mirjam Kersbergen benoemd tot kwartiermaker. Zij gaat het veranderingstraject aansturen om de drie bestaande ambtelijke organisaties en het management tot één geheel te smeden.

Kersbergen heeft in verschillende leidinggevende functies ruime ervaring opgedaan binnen allerlei overheden. Op dit moment werkt ze bij de gemeente Den Haag. Vanaf 1 november gaat ze voor West Betuwe aan de slag.