Afbeelding
Foto:

Definitieve keuzes maakt de gemeenteraad op 9 november

Er is geld voor nieuw beleid

maasdriel • De afgelopen jaren zijn de uitgaven en inkomsten op orde gebracht. Maasdriel is een financieel gezonde gemeente, zo laat wethouder financiën Jan-Hein de Vreede weten.

Er komt een half miljoen meer voor het onderhoud van wegen en er wordt geld vrijgemaakt voor verkeersveiligheidsmaatregelen.

Het college heeft ook ruimte gemaakt in de begroting voor het minimabeleid, dat Maasdriel en Zaltbommel voortaan samen oppakken. Op het terrein van zorg en welzijn wil het college extra inzetten op samenwerking met huisartsen, waardoor eerder zorg en ondersteuning aan jeugd kan worden geboden.

In 2018 wil het college handhaving en toezicht verder verstevigen. Er gaat 20.000 euro extra naar onder andere buitengewoon opsporingsambtenaren. Voor het tegengaan van dumpingen van drugs overlegt Maasdriel intensief met de regio. Omdat het opruimen van drugsafval steeds vaker nodig is, reserveert Maasdriel hiervoor 15.000 euro meer dan de afgelopen jaren.

Komend jaar start Maasdriel met buurtbemiddeling. Vrijwilligers worden opgeleid om conflicten tussen buren samen op te lossen voordat ze uit de hand lopen. Daarvoor is 12.500 euro beschikbaar.

Soepkom

Sport, recreatie en cultuur mogen ongeveer drie ton meer kosten dan de gemeente er in 2016 aan uitgaf. Er staat voor 2018 onder andere 45.000 euro klaar voor de Soepkom in Hedel. Er is een plan in voorbereiding om het gebied in te richten voor sport en spel, waaronder een ijsbaan. Rijkswaterstaat staat er positief tegenover. Voor de langere termijn moet in de begroting een bedrag worden gereserveerd voor het onderzoek naar de verbetering van het zwemwater.

Lokale lasten

Het college is van plan de belastingen en leges, behalve de rioolheffing, te verhogen met 1,4 procent. Dat is de verwachte prijsstijging.

Qua lokale lastendruk voor inwoners (rioolheffing, onroerendzaakbelasting en afvalstoffenheffing) zit Maasdriel in de middenmoot van de provincie Gelderland. Voor ondernemers zijn de tarieven voor rioolheffing, OZB, precariobelasting en bouwleges vergeleken met de buurgemeenten. Daar komt uit naar voren dat Maasdrielse bedrijven duurder uit zijn dan in West Maas en Waal, maar vaak iets goedkoper dan in Zaltbommel.

Waar zou uw gemeente volgens u meer of juist minder aan moeten uitgeven? Geef de gemeenteraden tips mee door deel te nemen aan het burgerpanel:


q www.tipbommelerwaard.nl

Janneke Boogaard