• Medewerkers van de Emté volgen een training zodat ze goed kunnen omgaan met dementie.
• Medewerkers van de Emté volgen een training zodat ze goed kunnen omgaan met dementie. Foto: Lya Cattel

Hoe dementievriendelijk is de Bommelerwaard?

'Gaat het wel helemaal goed met je?'

bommelerwaard • Tijdens het Alzheimer Café Bommelerwaard in Ammerzoden werd op Wereld Alzheimerdag - donderdag 21 september - gesproken over een dementievriendelijke samenleving. Ook ondernemers zoals Hubert Duijzer van de Emté in Brakel en bakkerij Gremmee in Kerkdriel en Rossum werken samen met hun personeel aan een dementievriendelijke samenleving.

Stel je eens voor dat een oudere alleenstaande vrouw iedere dag twee maal brood komt kopen in de bakkerij. Of dat een klant in de supermarkt niet meer weet welke boodschappen hij nu nodig had. Petra van Heusden (38) uit Kerkwijk werkt al twintig jaar In de supermarkt in Brakel en zag het zelf gebeuren. "Een man uit het dorp die ineens vergeetachtig werd en zijn pincode vergat. Hij kwam soms drie keer per dag en kocht dan zelfs weleens dezelfde producten. Bij de kassa vroeg ik nog een keer 'Gaat het wel helemaal goed met je?'. Op een keer was hij samen met zijn zoon in de winkel en hebben we telefoonnummers uitgewisseld, de zoon woonde ver weg. Later kreeg ik een berichtje van hem dat zijn vader nu opgenomen is."

Ook Agetha van der Meijden (32) zag dat die klant niet meer helemaal helder was. "Het is goed om er aandacht aan te besteden, het komt immers steeds vaker voor. Het vergeten van je pincode is door het contactloos betalen gelukkig niet meer zo erg."

Online training en rollenspel

Ze volgde net als haar collega's en Emté-eigenaar Hubert Duijzer (38) een speciale online training om dementie beter te herkennen en hoe om te gaan met deze klanten. "In een filmpje werden enkele voorbeelden getoond en we moesten diverse vragen beantwoorden in een enquête." Alle medewerkers van de Emté mochten de online training volgen. "Binnenkort krijgen zo'n twintig vaste personeelsleden in de winkel uitleg; twee mensen geven ons training met onder andere een rollenspel", zo vertelt Duijzer, die door Welzijn Bommelerwaard werd geattendeerd op de trainingen. "We kennen heel veel van onze klanten, maar dementie gaat soms heel langzaam. Juist die overgangsfase tussen zelfstandig wonen tot opname is moeilijk. We horen ook graag van familie als sprake is van beginnende dementie, dan kunnen wij de signalen beter herkennen."

Oogcontact

Chantal Gremmee runt samen met haar man en zoon drie bakkerszaken in Kerkdriel, Rossum en Dreumel. Ook zij volgde de online training voor een dementievriendelijke samenleving. "Heel belangrijk om te doen, ook die klanten verdienen onze aandacht. Het is heel vervelend als je als klant niet begrepen wordt of als het niet meer lukt om zelf een halfje brood te kopen bij de bakker. Dus de tips om je in te leven in de klant en oogcontact te maken als je merkt dat er iets aan de hand is, zijn heel belangrijk. Je wilt toch het liefst dat ook zij tevreden de deur uit gaan en dat ze niet onzeker worden omdat ze verkeerd begrepen worden. En dat de drempel om zelf je brood te kopen te hoog wordt."

Ze heeft het de laatste jaren een paar keer meegemaakt. "Dan werden we bijvoorbeeld tweemaal achter elkaar gebeld om een bestelling door te geven of mensen wisten niet meer wat ze hadden besteld."

Donderdagavond waren Hubert Duijzer met Chantal Gremmee te gast in het Alzheimer Café in partycentrum De Weesboom in Ammerzoden. Speciaal vanwege Wereld Alzheimerdag werd aandacht besteed aan de 'Dementievriendelijke samenleving' en hoe iedereen daaraan een steentje kan bijdragen. "Tijdens het Alzheimer Café mochten we vertellen over onze ervaringen. Daar heb ik ook gezegd dat wij natuurlijk niet de eersten zijn die merken dat er iets aan de hand is, vaak weet de familie het al langer."

De speciale stickers die beide ondernemers zouden ontvangen voor hun inzet voor de dementievriendelijke samenleving bleven tijdens het Alzheimer Café nog even achterwege omdat deze niet tijdig gereed waren.

Hannie Visser-Kieboom