Symposium respijtzorg

zaltbommel • Welzijn Bommelerwaard organiseert speciaal voor mantelzorgers en verwijzende (zorg)professionals uit de Bommelerwaard een symposium.

Het gratis symposium 'Aandacht voor respijtzorg' vindt op woensdagmiddag 11 oktober plaats, van 14:30 tot 17:00 uur bij de Rabobank aan de Hogeweg in Zaltbommel. Tijdens het symposium wordt veel informatie gegeven over de respijtzorgmogelijkheden en waarom het zo belangrijk is daar gebruik van te maken. Op het programma staat verder een presentatie over de werkzame elementen bij respijtzorg, verzorgd door de heer W. Kruijswijk, werkend bij Movisie en het Expertisecentrum Mantelzorg. Tevens wordt er interactief met elkaar in gesprek gegaan over oplossingen om de zorg te kunnen overdragen.

Het tijdelijk overdragen van de zorg aan een beroepskracht of een vrijwilliger heet respijtzorg. Respijtzorg geeft mantelzorgers de mogelijkheid om even iets voor zichzelf kunnen doen. Een van de effecten is dat zij zelf nieuwe energie opdoen en de zorg kunnen volhouden. Mantelzorgconsulenten Saskia Cornelissen en Barbara van der Meer merken echter dat mantelzorgers en degene die zij verzorgen nog te weinig bekend zijn met het fenomeen. Ook merken zij dat er soms wel behoefte is, maar dat mantelzorgers er toch geen gebruik van maken en dat zij nogal eens van het kastje naar de muur gestuurd worden. Terwijl mantelzorgers die wel gebruik maken van respijtzorg en hiermee ruimte voor zichzelf krijgen, aangeven dat het prettiger en afwisselender wordt om te zorgen.

Aan het eind van de middag is er een informatiemarkt waar organisaties hun respijtzorgmogelijkheden presenteren, waar gelegenheid is om verder met elkaar in gesprek te gaan en waar mantelzorgers vragen kunnen stellen over praktische zaken rondom respijtzorg. Mantelzorgers of (zorg)professionals die veel contact met mantelzorgers hebben, zijn van harte uitgenodigd voor het symposium en/of de informatiemarkt. Wanneer aanwezig zijn wordt bemoeilijkt vanwege zorgtaken, kan er gebruik van de aanwezigheidshulp worden gemaakt. Degene voor wie wordt gezorgd, is tijdens de informatiemarkt namelijk van harte welkom bij de Rabobank, die het symposium mede mogelijk maakt. Opgeven kan via onderstaande website.

q www.welzijnbommelerwaard.nl