• Martijn Los (l) en Ron Cretier met op de achtergrond De Poorterij en de Sint-Maartenskerk.
• Martijn Los (l) en Ron Cretier met op de achtergrond De Poorterij en de Sint-Maartenskerk. Foto: Lya Cattel

Ook mooie activiteiten in de Sint-Maartenskerk

Theaterseizoen gaat weer beginnen

zaltbommel • De Poorterij in Zaltbommel is klaar voor het nieuwe seizoen. Het programma biedt weer een grote variatie aan cabaret, muziek, dans en films. "Het vertrouwen in De Poorterij is helemaal terug", constateren directeur Ron Cretier en manager communicatie en marketing Martijn Los.

Twee jaar geleden nam CMN-groep de exploitatie van De Poorterij over, nadat de vorige exploitant failliet gegaan was. Sinds die tijd is er veel veranderd. De foyer is verbouwd en opnieuw ingericht en er is een gezellige brasserie bijgekomen. Het vertrouwen bij bezoekers én artiesten is teruggewonnen. In september 2016 heeft CMN-groep ook de exploitatie van de grote Sint-Maartenskerk op zich genomen. "Een heel goede combinatie", vinden Ron en Martijn. "We liggen maar vijftig meter van elkaar af, we kunnen elkaar mooi aanvullen."

Films

Filmclub Cinemaarten maakt al jaren gebruik van de grote zaal van het theater en opent op 12 september het nieuwe seizoen met de film '20th Century Women'. Elke dinsdagavond staat een cultureel verantwoorde film op het programma, vaak een heel recente film. Het theaterprogramma start op 16 september met cabaretier Jan Beuving. Daarna volgen elke maand rond de vijf voorstellingen. Youp van 't Hek komt ook naar Zaltbommel. "Die voorstelling was binnen acht minuten uitverkocht", vertelt Martijn. Maar voor de meeste andere voorstellingen zijn nog wel kaarten verkrijgbaar. "Voor Veldhuis & Kemper op 22 september zijn ook nog een paar plaatsen vrij."

Brasserie

Wie in De Poorterij naar een voorstelling gaat, kan voorafgaand in de gezellige brasserie een hapje eten. Er is ruim keuze uit een leuke menukaart met voorgerechten van rond de 6 euro en hoofdgerechten van 12 euro. "De brasserie is de hele zomer gewoon open geweest", vertelt Ron. "Het is lekker druk geweest, ook door de week." De koks van De Poorterij werken nauw samen met de keukenbrigade van Guldenberg Hotel & Brasserie in Helvoirt, ook onderdeel van de CMN-groep. "Er is veel mogelijk. Ook in combinatie met de Sint-Maartenskerk. Bij het afscheid van burgemeester Albert van den Bosch hebben tachtig mensen gedineerd in de brasserie, daarna was de receptie in de Sint-Maartenskerk."

Voor sommige voorstellingen organiseert de brasserie speciale arrangementen, bijvoorbeeld in de vorm van buffetten. "De chef-kok van ons hotel in Helvoirt heeft Indonesische roots, dus een perfect Indonesisch buffet zullen we zeker een keer organiseren", vertelt Martijn. Het is de bedoeling dat de buffetten qua invulling en thema aansluiten bij de voorstelling van die bewuste avond. Zo is er een Mexicaanse avond gepland rond de voorstelling van Joris Linssen op 19 januari. In de loop van het jaar maakt De Poorterij meer bekend over deze bijzondere avonden.

ProefLOKAAL

De koks van de brasserie doen op 15 en 16 september ook mee aan ProefLOKAAL in de Sint-Maartenskerk. Tijdens dat culinaire evenement werken restaurants samen met lokale producenten om de lekkerste gerechtjes te maken. De koks van de Poorterij gaan aan de slag met biologisch varkensvlees uit Hedel en brood van de Zaltbommelse bakkerij Van Keulen. Wie op vrijdagavond 15 september wil aanschuiven aan het 'amusediner' moet kaartjes reserveren. Op zaterdag staan de deuren van de kerk open en kan iedereen langs de verschillende eetpunten lopen en proeven van al het lekkers.

Naast de voorstellingen, de culinaire activiteiten en de evenementen in de Sint-Maartenskerk, beheert CMN-groep ook de zalen van De Poorterij. Die worden verhuurd voor allerlei culturele activiteiten, maar ook voor bijvoorbeeld workshops en vergaderingen. "Ook de verhuur van die ruimtes zit weer helemaal in de lift", vertellen Cretier en Los. "Het vertrouwen in De Poorterij is weer helemaal terug."

Britta Alink

q www.de-poorterij.nl