Dorpshuis Well kan er straks weer tegenaan

well • Dorpshuis Ons Huis in Well wordt voor 1,4 miljoen euro opgeknapt, zo luidt tenminste het voorstel aan de gemeenteraad van Maasdriel.

Na rijp beraad heeft het bestuur van Ons Huis gekozen voor renovatie van het bestaande pand. In eerste instantie gingen de gedachten uit naar een compleet nieuw multifunctioneel centrum , zoals in Heerewaarden. "Er is gesproken met partijen zoals de school en de korfbal, en gekeken naar de kosten die dat met zich mee zou brengen, en daar is uiteindelijk uit gekomen dat een MFC voor Well niet de beste optie was", weet wethouder Jan-Hein de Vreede.

In het gevraagde budget van 1,4 miljoen euro zit een behoorlijke post voor maatregelen die het gebouw duurzamer moeten worden: 300.000 euro. Er komen zonnepanelen en een warmtepomp, zo is de bedoeling. "Dat wilden we als gemeente graag, we hebben niet voor niets onlangs afspraken vastgelegd over duurzaamheidsdoelen", zegt De Vreede.

Er is ook geld nodig voor herinrichting van de buitenruimte, omdat het ontmoetingsdeel van het dorpshuis aan de achterkant komt. Daarmee wordt overlast voor omwonenden beperkt.

De commissie Samenleving en Financiën heeft zich dinsdag gebogen over het voorstel. Als de gemeenteraad op 14 september instemt, kan het plan verder uitgewerkt worden.

"Wat er nu ligt is nog geen ontwerp voor de aanbesteding en uitvoering, maar wel voldoende basis om een besluit van de raad te vragen", zegt de wethouder, die grote waardering heeft voor de inzet van het dorpshuisbestuur. "Nog niet zo lang geleden liep de exploitatie van Ons Huis niet en was het toenmalige college van plan de stekker eruit te trekken. Er is hard gewerkt aan een verbeterplan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Er is ook veel werk verzet om met dit plan te komen, en dat allemaal met vrijwilligers."

De voorbereidingen duren naar verwachting tot maart 2018. Een jaar later zou het vernieuwde pand dan open kunnen gaan.


Janneke Boogaard