Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

ProRail waarschuwt voor 'spoorboomduiken'

regio • ProRail heeft scholen in de buurt van de spoorlijn Utrecht-Den Bosch brieven gestuurd om leerlingen te waarschuwen. Er gaan meer treinen op deze lijn rijden, dus zijn overwegen langer dicht. Eerder van huis gaan en niet 'spoorboomduiken', is het devies.

NS en ProRail houden vanaf 6 september elke woensdag proeven met zes intercity's per uur op het traject Amsterdam-Utrecht-Den Bosch-Eindhoven en vice versa.

Met zes treinen per uur willen NS en ProRail het 'spoorboekloos reizen' mogelijk maken. Reizigers hoeven dan niet op de klok te kijken om een trein te nemen. Mooi natuurlijk, maar sommige overwegen op het traject liggen een paar minuten langer dicht dan normaal.

ProRail stuurde 250 scholen een brief met daarin de oproep dat leerlingen iets eerder van huis vertrekken en geen gekke dingen moeten uithalen bij de overwegen, zoals 'spoorboomduiken': op het laatste moment onder de sluitende slagbomen door fietsen of lopen.

ProRail verzoekt de scholen om gericht aandacht te vragen voor veiligheid tijdens lesuren. Daarvoor is een speciaal lespakket beschikbaar met de naam Pazzup, en de mogelijkheid tot het aanvragen van gastlessen door medewerkers van ProRail. Zo wil de organisatie kinderen bewust maken van de gevaren van spelen bij een spoor, nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen, of voor de lol een steen op een spoor leggen. Centraal staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. Wie de fout in gaat, kan overigens een bekeuring krijgen.

Op een aantal locaties met veel verkeer zet ProRail de komende tijd op woensdagen verkeersregelaars in.

Behalve langere wachttijden bij overwegen heeft het spoorboekloos rijden natuurlijk nog andere consequenties. Er razen straks zes intercity's per uur langs het station in Zaltbommel in plaats van vier. Behalve meer reizigers worden er ook meer goederen over deze spoorlijn vervoerd. Zaltbommel en Maasdriel hebben daar samen met andere Gelderse gemeenten een lobby tegen gestart.