• Vorig jaar was Nacht Zonder Dak in Kerkdriel.
• Vorig jaar was Nacht Zonder Dak in Kerkdriel. Foto: aangeleverd

Eenmalig: escaperoom in stadsmuur

zaltbommel • Jongeren uit de Bommelerwaard slapen van zaterdag 16 op zondag 17 september in een doos om te ervaren hoe een dakloze zich voelt. Bijzonder programmaonderdeel tijdens deze zevende editie van Nacht Zonder Dak is de escaperoom in een historisch rondeel.

Nacht Zonder Dak vindt plaats op het terrein van gezinshuis De Schutse aan het Kerkplein in Zaltbommel. Op het terrein bevindt zich ook een rondeel in de oude stadsmuur van Zaltbommel. De ruimte is prachtig gerenoveerd en ademt de sfeer van vroeger. Het heeft de oorspronkelijke schietgaten en is voorzien van een modern traliewerk. Maar aangezien het op privéterrein ligt, is het niet toegankelijk.

Voor de jongeren van Nacht Zonder Dak wordt eenmalig een uitzondering gemaakt. Een verhaal tegen de historische achtergrond van het Spaanse Beleg (1599) dienst als uitgangspunt voor een escaperoom. Er zijn uitdagende attributen gemaakt die met elkaar de breinbrekers vormen om uit het rondeel te ontsnappen.

Jongeren van 12 jaar en ouder zijn van harte uitgenodigd om van een doos een nachtverblijf te maken in de tuin van De Schutse, aan de voet van de Sint Maartenskerk. Kids van 8 t/m 11 zijn welkom voor het dagprogramma op zaterdag dat duurt tot ongeveer 20:00 uur. Er staat hen een afwisselend programma te wachten dat start op zaterdagmiddag 16 september om 14:00 uur. Behalve de escaperoom is er een workshop graffiti. Onder leiding van Atelier Hupsakee leren de deelnemers de tricks en ontwerpen zij een eigen tag. Ter afsluiting wonen de deelnemers de kerkdienst bij op zondagmorgen 17 september en vragen aandacht voor de projecten waar Nacht Zonder Dak om draait. Ze zijn dan inmiddels een ervaring als dakloze rijker!

De deelnemers zoeken sponsors voor hun actie en halen zo geld op voor straatjongeren die altijd zo hun nacht doorbrengen. Nacht Zonder Dak is een initiatief van de christelijke ontwikkelingsorganisatie TEAR (TEgen ARmoede). Dit jaar staat de situatie van jongeren in vluchtelingenkampen richting Europa centraal.

Overal in Nederland zijn door het hele jaar heen nachten-zonder-dak. De actie is landelijk een groot succes. In 2011 haalde de Regionale Jeugdraad Bommelerwaard (RJB) het naar onze regio. Vijf protestante gemeenten werken in deze raad samen om activiteiten voor jeugd en jongeren te organiseren. De 'krottenwijk' rouleert over Zaltbommel (Het Anker/Sint Maarten), Rossum/Hurwenen, Heerewaarden en Kerkdriel. Sinds vorig jaar is er nauwe samenwerking met Katholiek Bommelerwaard.

Aan Nacht Zonder Dak zijn geen kosten verbonden voor de deelnemers, maar aanmelden via de website is wel noodzakelijk (uiterlijk donderdag 14 september). Sponsors kunnen daar ook terecht.


q www.nachtzonderdak.nl/zaltbommel