Plan voor extra hoogspanningskabel ligt klaar

regio • Het bestemmingsplan voor de aanleg van een ondergrondse hoogspanningskabel tussen Zaltbommel en Wamel komt in oktober ter inzage. De bedoeling is dat de Bommelerwaard vanaf 2019 niet meer alleen afhankelijk is van de bovengrondse hoogspanningsmasten.

Afgelopen winter is het voorontwerp met daarin het exacte tracé voor de kabel openbaar gemaakt in de drie gemeenten waar de leiding doorheen loopt. Voor Zaltbommel is dat maar een klein stukje: van het transformatorstation bij bedrijventerrein De Wildeman naar de N322. Op - of liever gezegd onder - Maasdriels grondgebied loopt de kabel parallel aan de N322 (Van Heemstraweg). Bijzondere aandacht verdient de 'oversteek' bij Sluis Sint Andries. Rijkswaterstaat heeft in een inspraakreactie op het voorontwerp gevraagd om gedetailleerde tekeningen voor dit deel van het tracé. Op de kaart staat de leiding aan de Maaskant ingetekend, net voor de zuidelijke ingang van de sluis. Daar liggen al andere elektriciteits- en datakabels en een waterleiding, zo'n zeven meter onder water.

Drie inwoners of ondernemers in de gemeente Maasdriel hebben gereageerd op het voorontwerp. "In twee gevallen konden we niet aan de verzoeken voldoen om het tracé aan te passen. Er wordt zoveel mogelijk aangesloten op bestaande leidingen", licht wethouder Gerard van den Anker toe. "Op één plek kon dat wel, dus daar hebben we het plan aangepast."

Buiten Maasdriel loopt de kabel door langs de N322, tot bij het transformatorstation in Wamel.

Coöperatie Bommelerwaar stuurde ook een inspraakreactie, met als strekking dat het beter zou zijn om te investeren in duurzame energie. Volgens Van den Anker gaat het nog wel even duren voordat dat een reëel alternatief is. "We zijn blij dat TenneT investeert in deze hoogspanningskabel, zodat de Bommelerwaard minder kwetsbaar wordt bij stroomuitval." In december 2007 zat het gebied drie dagen zonder stroom nadat een helikopter de bovengrondse hoogspanningskabel bij Hurwenen raakte.


Janneke Boogaard