• In Kasteel Nederhemert worden rondleidingen gehouden.
• In Kasteel Nederhemert worden rondleidingen gehouden. Foto: Stichting Open Monumentendag

Open Monumentendag in de regio

bommelerwaard • Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september zetten verschillende monumenten in de regio hun deuren weer open voor publiek.

Ook dit jaar is Kasteel Nederhemert weer te bezichtigen. Van 10:00 tot 17:00 uur zijn er gratis rondleidingen onder leiding van een gids. De rondleidingen starten ieder half uur en duren ongeveer drie kwartier. De laatste rondleiding begint om 16:00 uur. In Nederhemert kunnen bezoekers ook terecht in de hervormde kerk aan de Kerklaan, waar uitleg wordt gegeven over het indrukwekkende 18e eeuwse grafmonument en de rouwborden van adellijke kasteelbewoners.

Koetsiershuis Brakel

In Brakel is het voormalige koestiershuis naast Huis Brakel geopend. Het fungeert als museum van de Historische Werkgroep De Vier Heerlijkheden. Te zien zijn oude gebruiksvoorwerpen, textiel en een uitgebreide verzameling foto's van de dorpen Aalst, Brakel, Zuilichem en Poederoijen.

Kasteel Ammerosyen is zaterdag 9 en zondag 10 september te bezichtigen tegen gereduceerd tarief. De Sint-Maartenskerk en de rooms-katholieke Sint Martinuskerk zijn zaterdag gratis te bezoeken. Ook is er een gratis wandeling onder leiding van een gids langs de voormalige stadsboerderijen. De wandelingen starten om 11:00 en om 13:00 uur vanaf de tuin van het Stadskasteel aan de Nonnenstraat. Aanmelden is niet nodig.

Ook de molens in Zuilichem, Nederhemert-Noord, Hurwenen en Kerkdriel zijn te bezichtigen. De molenaars geven tekst en uitleg over de historie en het gebruik. De toegang is gratis.