• Zwemmen als een zeemeermin, voor veel meisjes een droom.
• Zwemmen als een zeemeermin, voor veel meisjes een droom. Foto: aangeleverd

Loes geeft zeemeerminlessen in Bijtelskil en Werkina

'Ze zijn helemaal in hun element'

regio • Zeemeerminnen, figuren die tot voor kort alleen bekend waren uit sprookjes, mythes en films. Maar de laatste tijd zijn ze ook gewoon te zien in zwembaden. Sterker nog: iedereen die wil, zou zeemeermin, of zeemeerman, kunnen zijn.

Onder begeleiding van Loes Frings van duikschool Fantasea Divers gingen onlangs de eerste meisjes, met staart en vin, te water in zwembad Bijtelskil en zwembad Werkina. En deze week starten er nieuwe lessen in de twee zwembaden. "Het is zo leuk om te doen. Een paar weken geleden heb ik een paar losse lessen gegeven in Sleeuwijk en Werkendam. Nu start er een serie van vier lessen zodat we wat dieper op de techniek in kunnen gaan. En de laatste les mogen de zeemeerminnen ook met een onderwaterscooter zwemmen."

In april bestond Fantasea Divers, de duikschool van Loes en haar man Bas, twintig jaar. "Om dat te vieren, zijn we met onze jongens naar Todi in België gegaan. Daar is een aquarium van tien meter diep, waar je in kunt duiken. Als verrassing hadden we er een professionele zeemeermin geboekt. Ze was echter ziek toen we er kwamen. Een week later kwam ze daarom naar het zwembad in Oosterhout."

De kinderen van Loes en Bas gaan ook mee naar het zwembad in Oosterhout. "In steeds meer zwembaden worden de lessen gegeven, ook in Oosterhout. Daarom hebben we daar gevraagd of ze er staarten te huur hadden. De kinderen hebben toen heerlijk gezwommen."

Loes geniet ook met volle teugen en de instructrice in Oosterhout geeft aan dat zij ook een instructiecursus geeft. "Als ik die zou volgen, zou ik zelf ook les kunnen geven. Dat leek me superleuk. Ik ben dan ook de cursus gaan doen." In een dag leert Loes zowel in theorie als in de praktijk wat er bij het zwemmen als een zeemeermin komt kijken. "De techniek lijkt een beetje op die van vlinderslag, alleen dan zonder je armen. Dat is maar goed ook want juist bij de vlinderslag vind ik het gebruik van mijn armen lastig. Dit gaat echter heel goed. Je kunt je als zeemeermin heel snel in water bewegen en je voelt je nog vrijer in het water dan anders."

De zwembaden in Sleeuwijk en Werkendam zoeken voor hun bezoekers steeds naar nieuwe activiteiten. Zo werd vorig jaar gestart met snorkel- en survivallessen. Ook via Fantasea Divers. "Het leek mij nu dan wel leuk om zeemeerminlessen te geven. Als duikschool hebben we geïnvesteerd in staarten, een setje van staart en vin kost 80 euro, en geven we nu dus les in Bijtelskil en Werkina. Als andere zwembaden ook interesse hebben, kunnen we daar eventueel ook aan de slag. Maar eerst maken we het seizoen hier af. De animo is heel groot, op dit moment vooral bij meisjes. Het spreekt nu eenmaal tot de verbeelding. Die meiden glunderen enorm als ze bezig zijn. En het is niet alleen zwemmen met die staarten: ze moeten dingen opduiken, door hoepels zwemmen en ze gaan op de foto. Ze zijn helemaal in hun element. Overigens zou je dit ook met volwassenen kunnen doen. Hartstikke leuk voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest. Alleen ben ik nu nog aan het uitzoeken hoe het dan precies zit met de maten van de staarten."

De zeemeerminlessen worden gegeven aan kinderen vanaf acht jaar die in het bezit zijn van hun A- en B-zwemdiploma, of kinderen vanaf zes jaar die hun A-, B- en C-diploma hebben. "Dat is bewust, want als er een wat minder goed kan zwemmen, kun je de rest van de groep niet goed begeleiden." Verder zijn er geen eisen voor deelname aan het zeemeerminzwemmen.

"Kinderen hoeven niet extra lang hun adem in te kunnen houden ofzo. Wat je wel merkt is dat het ene kind de beweging net wat makkelijker te pakken heeft dan het andere. Een zeemeermin stapt met twee voeten in de vin en daaroverheen komt dan de staart. Vervolgens moet je een soort bodyroll of golfbeweging maken. Sommige deelnemers proberen een fietsbeweging te maken. Dan kom je niet vooruit."


Marjo van Andel