'Bommelerwaar' viert eerste verjaardag

rossum • Coöperatie Bommelerwaar heeft vorige week haar eerste verjaardag gevierd.

De coöperatie telt nu bijna honderd leden. Kwartiermakers Antje van Ginneken (Bruchem) en Onno van Bekkum (Ammerzoden) werkten het afgelopen jaar hard om de coöperatie op de kaart te zetten. Niet zonder resultaat, want 'Bommelerwaar' is inmiddels doorgedrongen in landelijke beleidsdocumenten en pilotprogramma's van verschillende Ministeries.

Het speerpunt van de coöperatie is de energie-transitie: de overgang van fossiele brandstoffen naar lokale groene energie. Met als doel een energie-neutrale Bommelerwaard, liefst al in 2030. Dat betekent in de Bommelerwaard zelf energie opwekken en die zelf gebruiken. "Door dat gezamenlijk te doen, wordt de zelfredzaamheid versterkt, goed voor de lokale economie", vindt de coöperatie. En dat is haalbaar volgens de kwartiermakers en de leden die nu actief zijn binnen de coöperatie. In het afgelopen jaar bouwde de coöperatie aan sterke verbindingen met tal van bewoners, bedrijven, organisaties, overheden en professionals in de Bommelerwaard en daarbuiten. Er is heel veel te doen voor een energieneutrale Bommelerwaard. De coöperatie organiseerde daarvoor afgelopen december een grote gebiedsconferentie op Slot Loevestein. Daarna startte de coöperatie met energie voor particuliere huishoudens. Met verschillende projectteams bereidt Bommelerwaar de lancering voor van 'Bommelerwaar-Stroom. Straks kan iedereen in de Bommelerwaard met Bommelerwaar-Stroom eigen, lokale, groene energie gebruiken.

Er komen in de Bommelerwaard duurzame projecten voor energie uit zon, wind, water, aardwarmte en wat meer mogelijk wordt in de toekomst. Een aantal zonnedaken kunnen nu al, bij voldoende deelname, uitgevoerd worden. 'Meer informatie is verkrijgbaar bij Antje van Ginniken: 06-30158432 of op:

q www.bommelerwaar.nl