Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Probleem sluis lijkt nu echt verholpen

heerewaarden • De bediening van de brug en slagbomen bij sluis St. Andries in Heerewaarden heeft vorige week geen problemen opgeleverd. Dat meldde Rijkswaterstaat vrijdagmiddag.

De hoogtebeperking voor de scheepvaart is dan ook vanaf zaterdag helemaal opgeheven.

Naar aanleiding van de storingen, die zich sinds mei regelmatig voordeden en die tot lange files op de N322 leidden, had Rijkswaterstaat vanaf 6 juni een hoogtebeperking voor de scheepvaart ingesteld. De brug werd niet langer bediend.

Schepen die niet onder de brug door konden, werden omgeleid via het Maas-Waalkanaal. De oplossing is achter de schermen uitvoerig getest en sinds vorige week dinsdag in de praktijk getest. De brug werd vanaf dat moment dagelijks tussen 10:00 en 16:00 uur, dus buiten de spitstijden van het wegverkeer, als vanouds bediend. Omdat dit niet tot problemen heeft geleid, is nu besloten weer terug te gaan naar de reguliere bediening.

De oorzaak van de recente storingen aan de bediening van de slagboom bij de brug van sluis St. Andries is geanalyseerd en verholpen. Volgens Rijkswaterstaat leek de eindschakelaar de veroorzaker van de problemen. Er komt een nieuw eindschakelmechanisme dat vaker wordt gebruikt in objecten van Rijkswaterstaat.

In verband met de lange levertijden wordt nu al gewerkt met tijdelijke onderdelen, die over enkele weken vervangen worden door definitieve.

"Sluis Sint Andries houdt de prioriteit en aandacht", laat Rijkswaterstaat weten. "Wij proberen zoveel mogelijk storingen in de toekomst te voorkomen."