Overschot van 3 miljoen in 2016

Maasdriel verdeelt de 'winst'

maasdriel • De commissie Samenleving & Financiën, waarin alle partijen in de gemeenteraad meepraten, besprak afgelopen week de ideeën van het college voor de bestemming van de drie miljoen die in 2016 onder de streep overbleef. Volgende week neemt de gemeenteraad een definitief besluit, maar nu al bleek dat bijna alle partijen het eens zijn met het voorstel.

Alleen bij GroenLinks leidde het forse overschot op zorgkosten tot opgetrokken wenkbrauwen. Daar stond onder de streep een bedrag van 2,3 miljoen. GroenLinks spreekt in haar nieuwsbrief Goede Raad van een 'monsteroverschot op het sociaal domein'. "Psychiaters luiden de noodklok. Het Veilig Thuis project blijkt te verzanden in ambtelijke schotjes en gebeuzel over privacy. Kom je in de seniorencentra hoor je de vragen, waarom de ontmoetingsruimten sluiten, waarom dagbesteding zoekraakt."

Het college stelt wel voor om een flink deel van het overschot te bewaren voor de zorg. Bij Veilig Thuis gaat het nu beter, maar door de stevige wachtlijst in 2016 schuiven uitgaven door. In mei wachtten nog dertien jongeren op hulp. De kosten voor een jeugdtraject bedragen gemiddeld 25.000 euro, dus is het plan om 325.000 euro achter de hand te houden. Om ook andere schommelingen op te vangen blijft nog eens 150.000 euro uit 2016 gelabeld voor jeugdzorg.

Ouderen

Ook bij de woningaanpassingen zijn er schommelingen. In 2016 is een deel van het budget niet gebruikt, maar dit jaar zijn een paar grote verzoeken ingediend. Daarmee is een bedrag gemoeid van zo'n 380.000 euro, terwijl er maar 80.000 euro voor in de begroting is opgenomen. De rest kan uit het overschot van vorig jaar komen.

Voor de herindicaties van huishoudelijke hulp kan de gemeente extra geld eveneens goed gebruiken. Elke cliënt moet opnieuw bezocht worden. Daarvoor is dit jaar een ton gereserveerd, maar daar moet 50.000 euro bij.

Ouderenorganisatie KBO Maasdriel is nauw betrokken bij de aanvragen voor woningaanpassingen en huishoudelijke zorg. Voorzitter Anja de Leeuw is optimistisch. "We hebben afgelopen week nog met de gemeente om tafel gezeten en geconcludeerd dat we op de goede weg zijn. De mensen zijn over het algemeen tevreden over hun indicatie. Dat blijkt wel uit het aantal bezwaren: vorig jaar 26, dit jaar pas één. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Wij blijven scherp. Ook pleiten we voor meer maatwerk. Nu wordt bij de indicatie een standaardformulier gebruikt, maar het maakt voor het schoonmaakwerk nogal wat uit of je op een boerderij woont of in een moderne ouderenwoning."

Al met al gaat er dus van de drie miljoen 825.000 euro naar de zorg. Een andere wens is meer geld naar wegenonderhoud. In de Paterstraat en Teisterbandstraat in Kerkdriel is bij heftige regenbuien sprake van wateroverlast. Bewoners van de Paterstraat klagen daarnaast over de onveilige inrichting van de weg. Voorstel is om aan deze straten een half miljoen extra te besteden. Voor verbreding van de Drielse Veldweg in Velddriel is 300.000 euro nodig en voor een trottoir bij de bushalte aan de Bulkseweg in Kerkdriel 60.000 euro.

En dan blijft er nog geld over voor de 'leuke dingen', zoals een trim- en wandelroute door de Zandmeren. Inclusief trekveer, zodat mensen niet dezelfde weg terug hoeven maar een rondje kunnen lopen. Kosten: 138.000 euro.


Janneke Boogaard