• De open dag is op zaterdag 8 juli.
• De open dag is op zaterdag 8 juli. Foto: aangeleverd

Open imkerijdag bij De Trompenburg

poederoijen • De Nederlandse Bijenvereniging afdeling Bommelerwaard en Omstreken doet zaterdag 8 juli van 10:00 tot 16:00 uur mee aan de landelijke open imkerijdagen.

De open dag vindt plaats op De Heerlijkheid Trompenburg in Poederoijen. Bezoekers kunnen hier het wondere werk van de bijen aanschouwen in een zogenaamde observatiekast, achter glas. Daar is de bijenkoningin omringd door haar hofdames en zijn 'bouwvakkers' te zien die raten bouwen evenals de wachtbijen, die het volk verdedigen.

Ook een bezoek aan de bijenstal is mogelijk, waar de grote productievolken leven. Deze bijenvolken halen de nectar uit bloemen, platen, struiken en bomen en zetten deze in de kast om tot honing. Naast nectar hale de bijen ook stuifmeel, propolis (een soort hars) en water naar de korf. Bezoekers kunnen tijdens de open dag honing proeven en de verschillen zien tussen de verschillende honingsoorten.

Er is gelegenheid om eens een imkerpak aan te trekken de bijenpijp op te steken. De jeugd kan een kaarsje maken van echte bijenwas. Voor iedere bezoeker is er een zakje met zaad van zogenaamde 'drachtplanten' voor in de tuin. Hiermee kun je behalve bijen ook vlinders en andere insecten naar je tuin lokken. Voor de liefhebbers bestaat er ook de mogelijkheid om een potje honing aan te schaffen of een van de andere lekkere streekproducten uit eigen moestuin, boomgaard en kippenhok van De Trompenburg.

Heerlijkheid De Trompenburg bevindt zich aan de Maarten van Rossumweg 31 in Poederoijen. De toegang is gratis.