• Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over recreatie.
• Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over recreatie. Foto: Janneke Boogaard

Meepraten via lokaal burgerpanel

regio • Nieuwsblad Het Kontakt en onderzoeksbureau Toponderzoek starten een lokaal burgerpanel. Iedereen die in de Bommelerwaard woont of werkt kan zich aanmelden. Van tijd tot tijd worden deelnemers gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen.

Mensen hebben vaak hun mening klaar. Ze zijn voor of tegen een nieuw idee dat opborrelt in de samenleving. Politici gooien wel eens een balletje op en luisteren wat de reacties zijn. Maar inwoners hebben dan niet altijd het gevoel echt gehoord te zijn. Met TipBommelerwaard.nl willen Het Kontakt en Toponderzoek de betrokkenheid van de inwoners van de Bommelerwaard vergroten. De deelnemers krijgen ongeveer één keer per maand per mail een vragenlijst. De onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit en kunnen uiteenlopen van de locatie van het nieuwe zwembad tot de vakantiebestemming deze zomer, en van de koopzondag tot de veranderingen in de zorg. Deelnemers blijven anoniem en kunnen per onderzoek beslissen of ze meedoen. Het Kontakt gebruikt de uitslagen voor nieuwsartikelen. Na een onderzoek krijgen de deelnemers de resultaten per mail toegestuurd.

Het invullen van een enquête kan in enkele minuten. "Maar we zien dat sommige mensen uitgebreid gebruik maken van de reactiemogelijkheid bij de vragen", zegt Martijn Hulsen van Toponderzoek lachend. Hij lanceerde al burgerpanels in met name Brabant en Limburg. In de Bommelerwaard was eerder een burgerpanel actief in samenwerking met Mooi Maasdriel. Wie zich daarvoor had ingeschreven, krijgt na de zomer automatisch de volgende vragenlijst.

Ook andere partijen, zoals woningcoöperaties of winkeliersverenigingen, kunnen via TipBommelerwaard nuttige informatie verzamelen. Wie meer wil weten over de kosten en mogelijkheden, kan contact opnemen met Melanie van Hemert: m.vanhemert@hetkontakt.nl of 06-53916498.