Feestelijke opening van het Mansveldergemaal

brakel • De feestelijke oplevering van de restauratie van het Mansveldergemaal en het project Kennisplekken is op zaterdag 17 juni.

Het Mansveldergemaal maakt samen met de Batterijen onder Poederoijen en Brakel, en Slot Loevestein deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een markante plek die de geschiedenis van het watererfgoed vertelt. Het stoomgemaal was op de eerste plaats bedoeld om het aanwezige (kwel)water vanuit lager gelegen polders naar hoger gelegen gebied en richting de rivier de Maas te pompen. Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het rond 1880 omgebouwd en werkte het gemaal ook andersom om de polders onder water te zetten en zo het oprukken van de vijand tegen te gaan.

Kennisplek

Bij het gemaal is een kennisplek met een liniebankje, via een QR-code kunnen passanten hier de geschiedenis van de landsverdediging ontdekken. Het Mansveldergemaal is eigendom van de Gemeente Zaltbommel. Deze verhuurt momenteel het gemaalgebouw als opslagruimte.

Wethouder Adrie Bragt is zaterdag om 13:30 uur bij de muzikale en theatrale opening. Vanaf 14:00 uur is het mogelijk om met landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen op excursie te gaan. Tijdens de excursie vertelt hij over de fascinerende watergeschiedenis van dit gebied. De excursie duurt ongeveer 1 uur en het vertrekpunt is het Mansveldergemaal.

Parkeren bij het gemaal kan op de Nieuwendijk 7 in Brakel (beperkte ruimte) of bij de Batterij onder Poederoijen, aan de Maasdijk. Vanaf die plek is het 20 minuten lopen naar het gemaal. Ook is er een pendeldienst.

De opening vindt plaats tijdens het evenement Mooi Linieland op 17 en 18 juni van 11:00 tot 16:00 uur. Ook op andere plekken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn activiteiten.

q www.mooilinieland.nl