Regionale turners in actie in Waalwijk en Duiven

Guus (11) Nederlands kampioen sprong

regio • Guus van Sonsbeek (11) uit Alem is zondag Nederlands turnkampioen geworden op sprong. Bij de meerkamp werd hij negende. Guus turnde de finale van het bondskampioenschap (pupil tweede divisie) in Waalwijk.

Zondag waren de toestelfinales, waarvoor Guus twee tickets had bemachtigd: sprong en brug. Op sprong haalde hij de gouden medaille binnen met 90.05 punten. Op brug miste hij net het eremetaal. Een dag eerder werd hij tijdens de meerkampwedstrijd negende, ondanks blessures.

"Guus traint hard om volgend jaar naar de eerste divisie te kunnen", vertelt zijn moeder. "Hij wordt positief getraind door zijn twee trainers: Mike Wiersema en Miesjel van Rooij, twee topatleten in de turnsport."

Guus gaat altijd met plezier naar de turnhal. "Hij vindt de trainingen bij Prins Hendrik erg leuk, hij traint met jongens in verschillende leeftijden. Op sportief gebied is Prins Hendrik een succesvolle vereniging. De turners behalen regelmatig landelijke kampioenschappen. Wat zeker zo belangrijk is, is dat er een prettige sfeer heerst, zowel voor de sporters als de trainers en de ouders."

Donna van Wijgerden

De 12-jarige Donna van Wijgerden uit Zaltbommel turnt bij gymvereniging Tabitta in Boxtel. Zij werd tijdens de NK-finale eerste divisie in Duiven allround knap dertiende. De beste 36 meisjes in haar leeftijdscategorie hadden zich geplaatst voor deze finale.

Donna moest vanwege haar hamstring blessure helaas nog steeds aangepast turnen en sommige elementen helemaal weglaten. Maar dankzij haar elegante en nette uitvoering op de vier toestellen heeft ze bewezen dat ze tot de top van Nederland behoort. Op vloer presteerde ze het beste; een vijfde plek bij dit onderdeel was het resultaat.

Donna gaat zicht nu richten op volledig herstel, om volgens seizoen weer sterk te kunnen beginnen.

Josefine 't Lam

Namens Hamarithi (Aalst) kwam Josefine 't Lam in actie in Duiven. Een zeer knappe prestatie dat deze jonge instapper op nationaal niveau 2 in actie mocht komen. Ze startte sterk op vloer. Alle bonussen werden geteld en ze scoorde 13,550 wat een goede score was, plaats 16. Op sprong turnde Josefine een handstandoverslag over de pegasus, nog wat met een licht gebogen heuphoek, en een keurige arabier streksprong. Dit leverde haar 13,350 punten op.

Bij het onderdeel rek lette de turnster zeer goed naar de tips en dit resulteerde in een van haar beste oefeningen van dit seizoen. Met een keurige achttiende plaats mag ze hier tevreden mee zijn (12,100 punten). Josefine sloot af met een goede balkoefening, al bleven de punten wel uit. Allround kwam zij tot plaats 25.

Koen Hermes

Clubgenoot Koen Hermes kwam in actie bij het Nederlands kampioenschap bij de pupillen in de talentendivisie. Allround kwam hij tot plaats 12. Met een puntenaantal van ruim negentig punten heeft hij dit seizoen ontzettend veel geleerd en groei doorstaan. Bij de toestelfinales turnde Koen een ringoefening met een hapering, hij werd hier zesde. Op het onderdeel sprong liet hij een nette dubbel schroef en arabier tot lig zien. Hij werd hier vierde.


Kijk voor foto's van de atleten op www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard onder 'sport'