• Kinderen hebben uitnodigingen gemaakt voor vluchtelingen.
• Kinderen hebben uitnodigingen gemaakt voor vluchtelingen. Foto: Janneke Boogaard

'Belangrijk is dat iemand zich niet ongemakkelijk voelt'

Wat gebeurt er achter die toren?

zaltbommel • 'Een bezinnend feest in het langste weekend van het jaar', zo wordt Kerkennacht gebracht door de landelijke Raad van Kerken. Dat is ook meteen de enige link met de naam Kerkennacht. In Zaltbommel zijn de activiteiten gewoon overdag en vroeg in de avond. In binnen- en buitenland wordt het weekend al een jaar of tien georganiseerd, dit jaar voor het eerst ook in Zaltbommel.

De grote toren van de Sint Maarten kent iedereen, maar wat daarachter gebeurt - en in de andere kerkgebouwen - is voor veel mensen verborgen. Trijnie Bouw, predikant in Het Anker: "Mensen zijn best nieuwsgierig, maar stappen niet zomaar een kerk binnen. Het kan helpen als er een keer is dat je dat vrijblijvend wel kunt doen. Wat mij betreft gaat het wel om twee-richtingsverkeer: de drempel verlagen zodat mensen binnen komen, maar ook dat wij als kerkgemeenschap nog meer de blik naar buiten richten."

Ze vervolgt: "Het is goed om ons als kerken bewust te zijn: stel dat jij voor het eerst ergens binnenloopt, wat helpt dan? Een vriendelijk welkom, maar niet te opdringerig. Helderheid over wat je te wachten staat , maar geen verplichting om aan alles mee te doen."

Dat zal ook naar voren komen in de oecumenische viering op zondagochtend. Zulke vieringen houden de organiserende kerken drie keer per jaar en dit keer is die bewust gekoppeld aan Kerkennacht. Thema: 'Gastvrijheid grenzeloos?!'. Bouw, die samen met pastor Bertus Bus voorgaat tijdens de viering, licht toe: "Gastvrijheid is voor mij in geloof een kernwaarde. In navolging van Jezus ben je oprecht geïnteresseerd in wie er ook maar op je weg komt. Dat vraagt van gelovigen een bepaalde houding: belangstelling, niet oordelen, én ook, soms letterlijk, ruimte maken en een beetje opschuiven. Belangrijk is dat iemand zich niet ongemakkelijk voelt, dat je iemand helpt zich thuis te voelen. De 'gebruiken van het huis' leren kennen helpt daarbij, maar dat gaat gaandeweg."

Bouw spant zich samen met de voorbereidingscommissie in om te zorgen dat de dienst zoveel mogelijk mee te beleven en te vieren is voor iedereen. In samenwerking met VluchtelingenWerk worden specifiek nieuwkomers in Zaltbommel uitgenodigd. Kinderen uit de kerken zijn al bezig uitnodigingen te maken met daarop die bekende toren. "Het gaat om een kennismaking met ons, en met de kerk die bij die grote toren hoort - en niet meer dan dat." 'Zieltjes winnen' is dus zeker geen doel van Kerkennacht.

Bouw: "Voor mij is de kerk een plek waar iedereen welkom is, een vind- en oefenplaats van geloof, hoop en liefde. Mijn wens is dat de kerk in de samenleving soms een kritisch tegenover, altijd een teken van hoop mag zijn."


Een overzicht van alle activiteiten van 23 tot 25 juni staat in het artikel hieronder.

Janneke Boogaard