• Links Jordy Pijl, rechts Leenart van Driel.
• Links Jordy Pijl, rechts Leenart van Driel. Foto: aangeleverd

Op karperavontuur in Tsjechië

aalst • Jordy Pijl en Leenart van Driel (16) uit Aalst hebben Nederland vertegenwoordigd op het EK Karpervissen voor jeugd. "De vangsten vielen wat tegen, maar we hebben wel veel geleerd en lol gehad."

De twee vrienden reisden af naar het Katlov-meer, eigendom van de beroemde Tsjechische sportvisser en tv-persoonlijkheid Jakub Vagner (National Geographic). "Hij had het EK georganiseerd en zorgde ook dat we nog wat van Tsjechië konden zien, zoals een dagje Praag", vertelt Jordy.

Dat uitstapje leidde overigens tot een onbedoeld avontuur toen er brand uitbrak in de trein waarmee het gezelschap reisde. De twee Aalstenaren sprongen uit de trein en stonden plotseling op het spoor. "Maar dat is allemaal goed afgelopen."

Terug naar het EK, want daar was het natuurlijk om begonnen. Het was John Olijslagers die de jongens vroeg mee te doen - voorrondes maken geen deel uit van de voorbereiding. "Hij was ook onze coach", vertelt Jordy. Een steuntje in de rug door de sponsors Tactic Carp, Proline, Gebroeders van Driel, Halosta en autobedrijf Van der Linden maakte mede mogelijk dat het Nederlandse duo 72 uur lang kon hengelen in het meer. "Het is een afgesloten water van 25 hectare. Daar gebruik je weer andere technieken dan bijvoorbeeld in het smalle water in Aalst waar wij vaak vissen", legt Leenart uit.

Op het gebied van die technieken waren het leerzame dagen in Tsjechië. "Er was niet echt sprake van concurrentie tussen de teams, dus je kon wat van elkaar opsteken. Er waren dertien landen met allemaal teams van twee vissers en een coach."

De vangst tijdens de wedstrijd viel voor Leenart en Jordy helaas slechter uit dan verwacht. Zeven karpers sloegen ze aan de haak, waarvan er vier meetelden voor het eindresultaat. "De andere waren te licht, onder de zeven kilo", legt Jordy uit. De zwaarste karper die het Nederlandse team ving woog elf kilo. Dat klinkt voor leken als heel wat, maar kenners weten dat het voor een karper weinig voorstelt. "Een baby-formaatje."

Maar niet getreurd. "Het is vooral leuk om liefhebbers uit andere landen te leren kennen tijdens zo'n kampioenschap. We gingen ook niet om te winnen, maar vanwege onze passie voor het vissen. Als we tijd hebben, zijn we altijd aan het water te vinden. Vanwege de rust, even niks anders aan je hoofd. Een beetje luieren, daar houden wij wel van."

Janneke Boogaard