Transitie van de zorg lijkt financieel goed uit te pakken

Voorzichtigheid werpt vruchten af

maasdriel • Het jaarverslag en het bijbehorende financiële plaatje over 2016 is klaar. Wethouder Jan-Hein de Vreede is blij met het positieve resultaat, dat is behaald door enerzijds meer inkomsten vanwege de aantrekkende economie en anderzijds een strakke sturing op resultaat.

Drie miljoen 'overhouden' in een jaar, is dat niet wat al te veel? De Vreede verklaart: "Toen we de begroting voor 2016 maakten, hadden we een positief gevoel, maar vonden we behoedzaamheid op zijn plek. Het economisch tij was grillig en we konden nog niet goed inschatten hoe het met de uitgaven voor de zorg zou gaan."

Gedurende het jaar trok de economie toch sneller aan dan verwacht. Meer vergunningen zijn aangevraagd en hierdoor zijn onder andere meer leges ontvangen. Daarnaast heeft de gemeente een hogere uitkering gekregen uit het gemeentefonds. Ook op onderdelen van het gemeentefonds die betrekking hebben op het sociaal domein. Dat deel van de gemeentelijke taken laat onderaan de streep de grootste plus zien: 2,3 miljoen euro. Maasdriel is daarin niet de enige.

Is de bezuinigingsoperatie die gepaard ging met het overhevelen van taken naar de gemeenten dan niet doorgeslagen? Die conclusie kan op dit moment niet getrokken worden, vindt De Vreede. "De bezuiniging die het rijk heeft opgelegd, loopt de komende jaren nog op. Sommige posten zijn ook onvoorspelbaar. Voor 2016 waren er toevallig niet zoveel aanvragen voor aanpassingen in woningen. Een paar grote aanvragen en het beeld is een jaar later heel anders."

Er zijn overigens in 2016 wel meer aanvragen voor ondersteuning binnengekomen bij het gebiedsteam, dat is uitgebreid om wachttijden weg te werken. Het lijkt er al met al wel op dat de redenering van het rijk, dat de gemeente meer zicht heeft op de benodigde zorg en het efficiënter kan organiseren, zijn vruchten afwerpt.

Maasdriel is ook bij andere onderwerpen sterker gaan sturen op de financiën en het behalen van doelen. Bijna alle posten laten een plus zien.

Komende week doet het college voorstellen aan de raad over de bestemming van de drie miljoen. In de begroting van 2018 legt de raad vast welke posten structureel naar beneden kunnen en waarin dan extra geïnvesteerd kan worden. Geld dat de gemeente krijgt voor zorg, blijft voor dat doel beschikbaar, zo is afgesproken in het bestuursakkoord.

Het jaarverslag biedt ook een terugblik op grote projecten in 2016. Zo heeft de gemeente de werkzaamheden rond de Oude Rijksweg in Hedel afgerond. In diverse kernen is de woningbouw op gang gekomen. De gemeente heeft met succes een nieuwe website gelanceerd. Er is gestart met de controles op leegstaande champignoncellen om illegale huisvesting van arbeidsmigranten en hennepkwekerijen tegen te gaan. 2016 was ook het jaar waarin een aantal backofficetaken van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel werd samengevoegd.


Janneke Boogaard