Tuinders mogen huisvesting gaan regelen

zaltbommel • Tuinbouwbedrijven mogen voortaan hun buitenlandse werknemers tijdelijke huisvesting aanbieden op eigen terrein.

Dat heeft de meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond besloten. Volgens wethouder Adrie Bragt heeft Zaltbommel een 'giga-probleem' als het gaat om buitenlandse werknemers in de glastuinbouw. Het gaat daarbij vooral om werknemers uit onder andere Polen en Roemenië. Zij kunnen in de Bommelerwaardse kassen aan het werk als er geoogst moet worden. Het is werk waar de tuinders vaak geen Nederlandse krachten voor kunnen vinden. De gemeente gaat het voor tuinders nu makkelijker maken om tijdelijke huisvesting op eigen terrein te bouwen. Die gebouwen of gebouwtjes mogen alleen gebruikt worden tijdens de oogsttijd en moeten daarna weer worden afgebroken. Als een bedrijven twee keer per jaar een 'piekmoment' heeft, dan mogen de gebouwen het hele jaar blijven staan, maar ze mogen niet het hele jaar worden bewoond. En daar zit een probleem volgens meerdere fracties. Want hoe ga je controleren of er werkelijk niet gewoond wordt, buiten de 'piekmomenten' om. En hoe lang duurt zo'n 'piek' eigenlijk? Ook de kwaliteit van de huisvesting baart sommige fracties zorgen. Frits van der Schans ziet de nieuwe vorm van huisvesting helemaal niet zitten: "Arbeidsmigranten worden op deze manier volledig afhankelijk van de tuinder", zei hij. En ook Hellen Sluiter van GroenLinks vindt de huisvesting van medewerkers op bedrijven 'ongewenst'. "De kans op misstanden is groot", vindt zij. "En hoe ga je controleren dat er niet permanent gewoond wordt?" Sluiter drong er bij wethouder Adrie Bragt op aan om in overleg te gaan met WerkZaak om nog eens goed te kijken of er toch meer mensen uit de eigen regio aan de slag kunnen in de tuinbouwbedrijven.

Hein de Kort (CDA) steunt de oplossing wel. "Ondernemers willen goede huisvesting voor hun werknemers en de medewerkers stellen zelf ook eisen aan hun woonruimte. Dit voorstel doet hier recht aan, het is een goed plan en geeft duidelijkheid", vindt hij.