• Arjan Nienhuis bij de Liesveldsesteeg in Brakel.
• Arjan Nienhuis bij de Liesveldsesteeg in Brakel. Foto: Teus Admiraal

Woningen in plaats van oude kassen

brakel • Op twee plekken langs de dijk in Brakel, waar oude kassen zijn gesloopt, komen kavels voor woningbouw in de verkoop.

Drie tuinders zijn met hun bedrijf verhuisd, een rechtstreeks gevolg van de herstructurering van de glastuinbouw, die gecoördineerd wordt door het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB). Aan het PHTB nemen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, de provincie en het waterschap deel. Doel van de hele operatie is het mooier maken van het landschap, vergroten van de leefbaarheid en verkeersveiligheid en betere, duurzame toekomstperspectieven voor de tuinders. Er zijn gebieden in de Bommelerwaard aangewezen waar meer kassen kunnen komen en gebieden waar kassen minder gewenst zijn en zoveel mogelijk gaan verdwijnen. "Er komen op sommige plekken dus woonkavels waar glas stond", legt landschapsarchitect Arjan Nienhuis uit. Hij is door PHTB ingehuurd als projectleider 'groen, water en wonen' en past het landschap zoveel mogelijk aan rond de tuinbouwgebieden.

Uilenvlugt

Langs de Liesveldsesteeg zijn zes woonkavels beschikbaar. Het bestemmingsplan op die plek is rond en ligt ter inzage. "Er is plaats voor maximaal drie twee-onder-een-kapwoningen, maar het mogen ook drie vrijstaande woningen worden", vertelt Arjan. Op de locatie 'Uilenvlugt', langs de Meidijk komt ruimte voor tien woningen; drie vrijstaande woningen, een gebouw met drie en één met vier woningen. Arjan verwacht dat de bestemmingsplanprocedure voor deze plek na de zomer van start kan gaan. Naast ruimte voor de huizen is er ruimte voor bijvoorbeeld paardenweiden of een boomgaard. Aan de oostkant hebben de woningen vrij uitzicht op het groene gebied rond de Meidijk.

"Beide locaties zijn uniek", vindt directeur Teun Biemond van PHTB. "Ze ademen karakter en historie uit. Hier kun je buiten wonen, terwijl je wel buren krijgt. Een soort 'hybride' wonen." Biemond vindt het belangrijk dat de woningen op deze locaties aansluiten bij de vraag uit Brakel en Zuilichem. Volgens hem komen 'leefbaarheid' en 'ruimtelijke kwaliteit' op de twee locaties helemaal tot hun recht. "Ik denk niet dat we het op deze manier op andere plekken in de Bommelerwaard kunnen herhalen."

PHTB is zelf actief met de verkoop van de percelen aan de Liesveldsesteeg. Voor de 'Uilenvlugt' hebben diverse projectontwikkelaars al belangstelling getoond. "Er is bijvoorbeeld een idee over een zorgmodel voor bepaalde doelgroepen", aldus Arjan Nienhuis. "Wij staan open voor dat gesprek."

Meer informatie staat op:

q wonenindebommelerwaard.nl