• Het vuurwerk bij Nivo Sparta mocht maandag niet baten.
• Het vuurwerk bij Nivo Sparta mocht maandag niet baten. Foto: Marco Oomen

GJS promoveert na zenuwslopende kraker tegen Nivo Sparta

Penalty's nekken Nivo Sparta

zaltbommel • "Mannen WE gaan ze morgen laten zien hoe goed WE zijn, we gaan vol op de aanval. Come on Nivo, ik ben jullie eeuwig dankbaar. Tot morgen. JULLIE trainer." Het zijn de laatste woorden van het pep-whatsappbericht waarmee Theo van Geffen op zondagmiddag zijn manschappen nog een laatste keer tot het uiterste probeert te pushen. Na de periodetitel in vijf minuten tijd en de ontsnapping van Houdini-achtige proporties in het nacompetitieduel met Almkerk wil de vertrekkend trainer maar al te graag het laatste huzarenstukje uit de hoge hoed toveren. Het zou 24 uur later een brug te ver blijken. Nivo Sparta is op het eigen sportpark 'De Watertoren' de bovenliggende partij, maar trekt na een zenuwslopende verlenging en een strafschoppendrama toch aan het kortste eind.

De emotie is luttele minuten na afloop desalniettemin amper van het gezicht van Van Geffen af te lezen, maar dat verdwijnt wanneer hij de opponent van vandaag met de grond gelijk maakt: "Dat een ploeg die zo negatief voetbalt naar de eerste klasse gaat is echt zwaar kloten. Onze jongens hebben er alles aan geprobeerd te doen in de eerste 90 minuten, maar in de verlenging konden ze niet meer. Met 'pingels' kan het vriezen en dooien en helaas liep voor ons niet best af. Je schiet ook niet iedere dag een penalty voor 1500 man. Voor die drie jongens is het helemaal zuur", verwijst Van Geffen naar de missers van de vertrekkende Johnnie Noorthoek, Tim de Laat en Jordy de Wit. Eerstgenoemde legde in de laatste minuut van de verlenging na een knappe individuele actie de bal panklaar voor Willem Looijen. Op leeg doel had hij de bal vrij voor het inschieten, maar uitgerekend de man van 35 doelpunten kreeg zijn inzet niet tussen de palen. Dit tot grote ontsteltenis van de in groten getale toegestroomde toeschouwers en Noorthoek zelf: "Het zakt je echt in de schoenen als die ene kans in de laatste minuut er niet in gaat. Hij kon hem er netjes intikken en dan sta je hier heel anders. Dit had het feestje moeten worden van Nivo Sparta. Je bent zó dichtbij en dan wil je graag promoveren. Zéker voor de jongens hier hun hele leven hebben gevoetbald is dit een smetje."

Aan de andere kant stond een zelfvoldane Cees Lagendijk. De GJS-trainer zag zijn ploeg in extremis ontsnappen aan een debacle: "We waren in de verlenging heer en meester, maar voor hetzelfde geld schiet Willem hem er gewoon in. Ik heb met Willem gewerkt bij SteDoCo en hij zei; trainertje, dat doe ik je niet aan. Ik ben blij dat hij woord gehouden heeft", aldus een grappende Lagendijk, die zijn ploeg tot in de puntjes had voorbereid: "Ik vond een filmpje met Nivo's penalty's tegen Almkerk en ze waren vandaag precies hetzelfde. Mijn keeper wist het precies, die ene die hij pakte was een bekende." Over Van Geffen's kritiek op het spel van GJS is Lagendijk kort en bondig: "Theo moet zich met zijn eigen ploeg bemoeien. Als Theo vandaag gewonnen had, had ik hem een hand gegeven. Dan had ik hem gefeliciteerd en succes gewenst. Ik heb hem niet gezien. Niveau-loos. Dat is wel een aardige woordspeling."

Het verslag van Nivo Sparta-GJS is terug te vinden op www.regio-voetbal.nl.

Martin van Hemert