• Het boek van Martien Vos wordt gebruikt tijdens de geschiedenislessen op De Wegwijzer.
• Het boek van Martien Vos wordt gebruikt tijdens de geschiedenislessen op De Wegwijzer. Foto: Henk Poelakker

'Venster op Nederhemert'

nederhemert • Venster op Nederhemert, zo heet het nieuwe boek dat verhaalt over de geschiedenis van zowel 't Eiland Nederhemert als Nederhemert-Noord.

Het boek werd specifiek geschreven voor de leerlingen van basisschool De Wegwijzer in Noord. Auteur M. (Martien) Vos, tot vorig jaar verbonden aan de school, had echter nog een tweede doelgroep voor ogen: de volwassenen uit de genoemde dorpen plus belangstellenden uit het hele rivierengebied. Hij is meer dan geslaagd in zijn opzet want het ruim 130 pagina's dikke boek maakt zowel het kind als de volwassene nieuwsgierig. 't Eiland is als kleinste van de twee dorpen prominent aanwezig maar dat is gezien haar status van weleer goed te verklaren. Zuid was het zogeheten hoofddorp, daar werd Recht gesproken, daar stond de kerk, daar was de school, daar werd getrouwd. Pas drie eeuwen later, het is dan het jaar 1349, ontstaat er een bebouwing in Noord rondom een houten kapel. Men is daar toen 'pas' gaan wonen omdat een dijkdoorbraak een zanderige heuvel achter liet: prima bouwgrond, gemakkelijk te bewerken aarde voor de boer. Het dorp heette destijds Zandhemert.

Twee jaar geleden werd meester Vos (1951) getroffen door een ooginfarct wat o.a. betekende dat lesgeven tot een minimum beperkt werd. Zijn directeur liep al langer met de wens rond voor een geschiedenisboek over de eigen streek, over het eigen dorp. Misschien, zo dacht hij, is dat iets voor meester Vos die zo geweldig mooi kan vertellen over alles wat met historie te maken heeft. Hardop denkend werd het idee omgezet naar uit te voeren plannen, werd contact gezocht met de cultuurcoach van de gemeente Zaltbommel en kon het graven naar grote gebeurtenissen in de eigen regio beginnen. Meester Vos: "We deden op school natuurlijk wel iets aan heemkunde zoals een excursie, een dorpswandeling of een bezoek aan kasteel Ammersoyen maar daar zat weinig structuur in. Ik mag zeggen dat met dit nieuwe boek een van de weinige heemkundeboeken voor een specifieke basisschool is ontwikkeld." Het unieke van dit boek is dat het gaat over de geschiedenis van het eigen dorp: een Heemkundeboek. Geen saai boek over een moord in Dokkum maar feiten en verhalen die heel dichtbij gebeurd zijn. Graaf Floris 1 werd in 1061 op 't Eiland vermoord, prins Maurits en later ook Frederik-Hendrik waren hier in de Gouden Eeuw, dominee Voetius gaf les aan de voorlezer en voorzanger van de kerk in de 17e eeuw.

Naast schrijver Vos worden de initiatiefnemers Wim van der Toorn en Gerda Kooijman-Groeneveld genoemd, alsmede cultuurcoach Evelien Baudoin. Het boek met prachtige foto's, mooie tekeningen, bijzondere kaarten en historische documenten kost 17,95 euro en is te koop op basisschool De Wegwijzer: 0418-552280 of bij de auteur: 0416-691736.