• Saskia en Erik Geursen richtten vijf jaar geleden Geursen Producties op.
• Saskia en Erik Geursen richtten vijf jaar geleden Geursen Producties op. Foto: Janneke Boogaard

'Iedereen die wil, moet kunnen meespelen'

'Toneel is onze passie, onze roeping'

zaltbommel • Honderden leerlingen heeft Saskia Geursen in de afgelopen veertig jaar toneelles gegeven. En nog steeds begeleidt ze elke week, al weer jaren samen met echtgenoot Erik, groepen kinderen en jongeren op het podium.

Saskia (59) is een echte Bommelse, ze groeide op in het Stadskasteel, dat toen nog Maarten van Rossemhuis heette. Haar moeder was conservator van het museum en het gezin woonde in het huisje, waar nu het Museumcafé is gevestigd. Ook Erik (52) is op een bijzondere plek geboren. "Op het station van Gorinchem", lacht hij. "Mijn vader was stationschef en in die tijd woonde je dan dus in een woning op het station. Toen ik 6 jaar was werd de functie afgeschaft en daarmee ook die woningen." Hij verhuisde met zijn ouders naar Zaltbommel en leerde in 1989 Saskia kennen.

De eerste jaren van hun huwelijk bemoeide Erik zich niet zo met de toneelactiviteiten van zijn vrouw, die een toneelopleiding had gevolgd. Zij was in 1977 gestart met toneelgroep Orion waarmee ze een echte voorstelling had voorbereid vol sketches, liedjes en dansjes. Na die voorstelling waren de leerlingen zo enthousiast dat ze er een permanente groep van maakte. Toen Erik haar leerde kennen, ging hij natuurlijk wel mee naar alle voorstellingen, hielp met decors en andere voorbereidende werkzaamheden. In de loop der jaren raakte hij steeds meer betrokken en toen er een keer een rolletje over was, is hij er vanzelf ingestapt. Naast zijn werk overdag, probeert hij er 's avonds zoveel mogelijk bij te zijn.

Vijf jaar geleden richtte het paar een eigen stichting op: Stichting Geursen Producties. Noodgedwongen, omdat Orion ophield te bestaan. Voor hen was het ondenkbaar dat de toneellessen zouden stoppen. "Dit is onze passie", zegt Saskia. "Het is niet alleen een beroep, het is een roeping." En ook de leerlingen wilden perse doorgaan met hun lessen en uitvoeringen. "Alle groepen zijn heel fanatiek", vertelt ze. "Leerlingen blijven vaak ook jaren bij ons. Dan zie je ze in de kindergroep met de duim in de mond binnenkomen, daarna komen ze zelf op de fiets of de brommer en nu met een auto. En ze hebben verkering."

Iedereen welkom

Bij de toneel- en theatergroepen van Erik en Saskia is iedereen welkom. "Iedereen die wil, moet kunnen", luidt het motto. Dat betekent ook dat er soms leerlingen met een 'rugzakje' rondlopen. Dat gaat bijvoorbeeld over kinderen met ADHD of een vorm van autisme. Ze draaien er hun hand niet voor om en weten ook deze jongeren tot het uiterste te motiveren en te stimuleren. "De groepen zijn heel hecht", vertellen ze. "Soms blijft er wel eens groep hier slapen en dan kijken we met zijn allen naar een enge film. Of we gaan lekker barbecueën." Toen Saksia de afgelopen jaren een paar keer in het ziekenhuis is opgenomen vanwege haar ernstige suikerziekte, stroomden de ansichtkaarten en lieve berichtjes van de leerlingen binnen. "Ja, we hebben een sterke band met ze", vertelt ze.

Om het jubileum te vieren staan vier bijzondere voorstellingen gepland én een Hollywoodfeestje voor alle leerlingen. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni staat 'Jan Rap & z'n maat' door het Jeugdpodium op het programma in dorpshuis De Kil in Hurwenen. De entree is 6 euro. Een week later, op zaterdag 17 juni speelt de All Round Theatergroep het komische stuk 'Feest' van Walter Vermeer in theater De Poorterij in Zaltbommel. De entree is 12,50 euro.

Oud-leerlingen

Saskia en Erik zouden het ontzettend leuk vinden als met name ook oud-leerlingen naar de voorstellingen komen kijken. Zij hoeven maar de helft van de entreeprijs te betalen. Kaarten reserveren kan via: Reserveer.bij.ons@gmail.com

Britta Alink

q www.geursenproducties.com