• Tijs op het hoogste podium in Amsterdam.
• Tijs op het hoogste podium in Amsterdam. Foto: aangeleverd

Tijs Verheul (8) beste van Nederland

regio • Diverse turners uit de Bommelerwaard boekten dit weekend successen, in de finales van het district én landelijk.

Tijs Verheul (8) uit Kerkdriel is in Amsterdam landelijk kampioen geworden bij de Benjamins. Eerder dit jaar werd hij al eerste van de regio Zuid Nederland en nu moest hij het opnemen tegen de beste turners uit het hele land. Tijs turnde een hele goede wedstrijd en won uiteindelijk met bijna vier punten voorsprong de gouden medaille. De Kerkdrielenaar turnt al vanaf zijn vijfde en traint twaalf uur per week bij de jong talenten van Flik Flak in Den Bosch.

Guus van Sonsbeek (10) uit Alem plaatste zich dit weekend in Amsterdam voor de landelijke finales (pupil tweede divisie) op 10 en 11 juni. Daar mag hij ook de toestelfinale turnen op sprong en brug. Guus is op zevenjarige leeftijd begonnen met turnen bij Flik Flak in Den Bosch, nadat hij Epke Zonderland op tv zag. "Dat wil ik ook, aan zo'n stokje hangen", zei hij tegen zijn moeder. Een jaar later kozen zijn ouders voor Prins Hendrik in Vught, een kleinschalige vereniging maar groot in het begeleiden van sporters. Guus turnt daar twaalf uur per week.

Ook heeft Guus al drie jaar de talentstatus van NOC*NSF toebedeeld gekregen. Elke maand krijgt Guus via dit programma extra trainingsarbeid in de turnhal van Flik Flak.

Hannah van Boggelen van Hamarithi turnde haar landelijke finale bij de pupillen 2 N2. Vloer, sprong en brug pakten goed uit. De oefening op balk werd in eerste instantie stabiel uitgevoerd, maar helaas viel Hannah met het onderdeel flikflak van de balk. De turnster zakte hierdoor in het klassement. Zij eindigde als 34e. Hannah kan tevreden terugkijken op een geslaagd en leerzaam seizoen.

Marieke van den Broek en Esra Kostense, ook van Hamarithi, turnden bij de junioren vijfde divisie hun hoogst haalbare finale, het districtskampioenschap. Marieke wed tweede op het onderdeel vloer. Esra was op sprong en brug erg sterk. Marieke werd allround twaalfde en Esra eindigde op plaats 8.

Ook Daphne Termeer van SV Trios Rossum mocht zaterdag haar districtsfinale in Amsterdam turnen. Na een val van de balk herpakte ze zich goed en ze mocht een bronzen medaille in ontvangst nemen.