• Het was een vrolijk gebeuren vrijdag in de Binnenvergt.
• Het was een vrolijk gebeuren vrijdag in de Binnenvergt. Foto: Lya Cattel

Feestelijke opening waterplein

zaltbommel • Onder het toeziend oog van de bewoners van de Binnenvergt werden vrijdag het waterplein en de beweegtuin aan het Leoninusplantsoen feestelijk geopend.

Na circa vijftien jaar is de vernieuwing van de Binnenvergt in Zaltbommel bijna voltooid. Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland en de Bommelse wethouders Adrie Bragt en Kees Zondag openden de verschillende onderdelen op het waterplein voor gebruik.

Wethouder Bragt is blij met het resultaat. "De Binnenvergt is ontzettend opgeknapt. Je voelt het plezier weer om hier te wonen. Het is een plek waar iedereen graag naartoe wil."

Ook Peter van den Heuvel, directeur bij Woonlinie, is tevreden. "Vanaf het begin hadden we het idee dat ontmoeten centraal moest staan. Dat zie je ook terug in het ontwerp van de wijk. Het is fijn om van bewoners te horen dat zij hier een fijne woonplek in een prachtige omgeving hebben gevonden."

De Binnenvergt heeft ook de bijzondere aandacht van de provincie Gelderland. Die stelde aan het begin een subsidie ter beschikking voor meervoudig ruimtegebruik. Dit betekent dat openbare functies als parkeren, spelen, wandelen, groen en waterberging met behulp van slimme oplossingen gestapeld zijn.

Adrie Bragt opende samen met de kopers symbolisch de woningen door de sleutel in het slot te steken. Hiermee gaven zij het startsein voor de openingsactiviteiten.

Botenrace

Voor de opening van het waterplein ging Josan Meijers de strijd aan met tweeling Stijn en Lucas in een spannende botenrace. De broertjes kwamen onder luid applaus als eersten over de finish.

Op de vraag wat dit project zo speciaal maakt, antwoordde Meijers dat hier alle onderdelen uit haar portefeuille samenkomen, waaronder wonen en water. "Door de verandering in het klimaat gaan we in de toekomst steeds meer behoefte hebben aan waterberging. Onder dit plein past vijfhonderd kubieke meter water. Deze oplossing zorgt ervoor dat we nu en in de toekomst droge voeten houden als het hevig regent", aldus Meijers.

Beweegtuin

De betrokkenheid in de wijk is groot. Zo kwamen de bewoners zelf met het idee voor de beweegtuin. Buiten staan verschillende fitnessapparaten, die iedereen gratis mag gebruiken. En bij de watertap kan men tijdens het sporten meteen hun dorst lessen.

Wethouder Kees Zondag nam samen met Eloy Braun de proef op de som, zij tapten een vers flesje water. Eloy heeft het tappunt voor Zaltbommel gewonnen bij een wedstrijd van Vitens. Het waterbedrijf bestond vorig jaar tien jaar en gaf honderd gratis tappunten weg om de aandacht te vestigen op het 'blauwe goud'. Bezoekers van Bevrijdingsfestivals konden vorig jaar door een 'kraanwaterselfie' te maken een watertappunt winnen voor hun gemeente. De tap van Eloy is in overleg met de gemeente terechtgekomen bij de beweegtuin.

Willem Roefs liet de aanwezigen zien hoe zij (veilig) oefeningen kunnen doen. Als kers op de taart zong het koor van Woonwaard het lied van de beweegtuingroep.


Meer foto's van Lya Cattel op www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard