Informatieavond verlengde Maas-Waalweg

nederhemert • De gemeente Zaltbommel heeft vorige week het startsein gegeven voor de bestemmingsplanprocedure rond het doortrekken van de Maas-Waalweg. Maandag 29 mei is er een informatieavond in het dorpshuis van Nederhemert.

Volgens wethouder Han Looijen is dit 'de formele start van het project'. De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zijn al ruim tien jaar met elkaar in gesprek over het doortrekken van de weg. Het is de bedoeling om de weg vanaf de kruising Maas-Waalweg-Delwijnsestraat-Wellseindsestraat in de gemeente Zaltbommel te verbinden met de kruising Molenachterdijk-N832 in de gemeente Maasdriel. Voor de aanleg is herziening van de bestemmingsplannen in beide gemeenten nodig. Maasdriel is daar vorige week al mee gestart, nu is dus ook Zaltbommel zo ver.

Rotondes

Het definitieve ontwerp van de weg is bijna klaar. Het kruispunt van de Maas-Waalweg met de Wellseindse- en Delwijnsestraat wordt op initiatief van de gemeenteraad van Zaltbommel uitgevoerd als rotonde. Ook bij Nederhemert-Noord komt een rotonde, met aan beide zijden een fietspad. Het ontwerp daarvan is besproken met de politie en de dorpsraad. Tijdens de informatieavond zijn de ontwerpen in te zien. De voorontwerp-bestemmingsplanprocedures liggen ter inzage van 11 mei tot en met 21 juni.

Het college van Zaltbommel verwacht dat de gemeenteraad het bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2018 kan vaststellen. De gemeenten gaan nu al aan de slag met de aankoop van grond. Vanaf het huidige einde van de Maas-Waalweg bij Delwijnen komt een nieuw stuk te liggen langs zuivelboerderij Den Eelder om dan aan te sluiten op de provinciale weg bij Kerkwijk.

De provincie Gelderland draagt bij in de kosten van de aanleg van de weg, onder andere omdat de veiligheid van fietsers er flink op vooruit gaat. De ontlasting van de dijken en de leefbaarheid in de dorpen is voor beide gemeenten ook een belangrijk argument om de weg door te trekken.