• De documentaire 'Radio Kobani' is ook te zien op het festival.
• De documentaire 'Radio Kobani' is ook te zien op het festival. Foto: youtube

Docuscoop Festival in De Poorterij

zaltbommel • In De Poorterij in Zaltbommel wordt zaterdag 9 september het allereerste Docuscoop Festival gehouden.

Van 10:00 uur 's ochtends tot 22:00 uur 's avonds zijn meer dan tien prachtige documentaires te zien. IDFA-winnaar Reber Dosky is aanwezig om een masterclass film te geven. Zijn film 'Radio Kobani' is bekroond met vele nationale en internationale prijzen. Dosky was er in 2015 met zijn camera bij, toen Koerdische strijders de grensstad Kobani heroverden op de bezetters van IS. Tijdens zijn reizen ontmoette hij de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan Kiko. Zij is 20 en vastbesloten om in de ruïnes van haar stad een radiostation te beginnen. Dosky filmde haar verhaal en won hiermee de IDFA Award for Dutch Documentary 2016 voor beste Nederlandse documentaire.

Op het programma staat verder onder andere 'Ninnoc', een film over uitsluiting en insluiting, over eigenheid, groepsdruk en de gevolgen die zich af lijken te spelen in het hoofd van de mooie en eigengereide hoofdpersoon Ninnoc.

Buiten Adem

'Buiten Adem' is een documentaire van Iris Verhoeven en Els Anker. De film vertelt het aangrijpende verhaal van Sarah Smit (28) en Kim Clement (30), twee jonge vrouwen, die lijden aan de erfelijke en (tot dusver) ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Een eerlijk verhaal over inspiratie en passie, maar ook over tegenslag en onzekerheid.

Kijk voor het volledige programma en voor kaarten op:

q www.dehaasevents.nl