Daniel Gonçalves (midden) zorgt met een prachtige volley langs doelman Patrick de Weert voor de 5-1. Foto: Gijs van Tuijl

Titel lonkt voor GVV'63 na eclatante 5-1 zege op Kerkwijk

'Nu moeten we het gewoon afmaken'

gameren • Stefan Blom was in de voorbeschouwing op het seizoen de eerste die het aandurfde. Hij stelde dat GVV'63, dat in de zomer van 2016 vanwege de terugkeer van een groot aantal oud-spelers een flinke kwaliteitsinjectie onderging, mee móést doen om het kampioenschap. En zo geschiedde; nog één punt is de ploeg van het trainersduo Jan van Setten/Gilberto Smit verwijderd van de zo gewenste titel. Toch wil Blom, zaterdag in het duel met Kerkwijk gelegenheidsaanvoerder, in Hellouw niet op een gelijkspel speculeren: "Nee, we gaan volgende week gewoon vol voor de winst om daar het kampioenschap op te halen. Het is mooi dat we de hoge verwachtingen hebben kunnen waarmaken en nu moeten we het afmaken. We zitten in de goede flow, dus laat die wedstrijd tegen ASH maar komen", aldus een zelfverzekerde Blom.

Hij is dan ook niet bang dat de kampioensstress, die ze in Rotterdam recentelijk van zeer dichtbij hebben ervaren, zijn ploeg parten gaat spelen: "Van de vijftien spelers hebben er negen al het kampioenschap en de promotie naar de tweede klasse meegemaakt. We weten dus wat erbij komt kijken en wat we moeten doen: een punt pakken en dan kunnen we de platte kar op. Ik denk ook dat we volgend seizoen een leuke derdeklasser kunnen worden, precies wat 'Gameren' ook hoort te zijn, met af en toe een periode naar de tweede klasse. Volgend seizoen lekker in de middenmoot meedraaien, ons handhaven en dan zien we wel hoe het verder gaat lopen."

De 5-1 overwinning op Kerkwijk was, samen met het puntenverlies dat concurrent Herovina thuis tegen Arkel leed, voor Gilberto Smit reden genoeg om content te zijn: "Als je met 5-1 wint in zo'n derby dan mag je dik tevreden zijn." En dus is ASH-uit het laatste obstakel in de race om het kampioenschap. "We gaan daar gewoon voor de overwinning. Er zal vast wel spanning op zitten, dat hoort erbij, maar ik hoop dat we dat net als vandaag van ons af kunnen spelen en dat we volgende week met de schaal staan." Mocht GVV'63 onverhoopt verliezen in Hellouw, dan zal een beslissingswedstrijd het kampioenschap gaan bepalen, weet ook Smit: "En daar willen we het natuurlijk niet op aan laten komen."

Het zag er bij het begin van de derby tussen GVV'63 en Kerkwijk geenszins naar uit dat de thuisploeg een comfortabele zege zou boeken. Kerkwijk kreeg in de eerste helft in Gameren een karrenvracht aan kansen waar menig competitiegenoot jaloers op zou zijn, maar geen van de mogelijkheden trof doel. GVV'63 was daarentegen stukken effectiever: Karim Kaaouass zette zijn ploeg na een indraaiende lange pass van Jordy van Tuyl vanaf de middenlijn op een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later mocht Dennis de Bruin aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of achttien van de goal. 'Brownie' krulde de bal prachtig in de linkerhoek en liet doelman Patrick de Weert daarmee volstrekt kansloos. Eerder al scoorde de vrijetrappenspecialist een soortgelijke goal tegen ASH. Het was na die rake vrije trap vooral aan de overijverige GVV'63-vlagger te danken dat Kerkwijk niet meer kansen kreeg op een eventuele aansluitingstreffer. De aanvallen die wel doorgang vonden voor Kerkwijk, werden door invaldoelman Rick de Koning onschadelijk gemaakt. Tot de rust legden beide ploegen een vermakelijk schouwspel op de mat voor de vele supporters die de weg naar Gameren hadden gevonden.

Het zou nog tot twintig minuten voor tijd duren tot de thuisploeg de score uitbreidde. Een harde voorzet van Daniel Gonçalves kwam met een gelukje bij Kaaouass terecht, die zo zijn tweede van de middag maakte. Mathijs Libbers slalomde vijf minuten later met speels gemak tussen Thomas Lobregt en Johan Dingemans door en rondde beheerst af: 4-0. In de slotfase tekende Jordy Bok de eretreffer aan, maar toch werd de marge uiteindelijk weer vier goals. Gonçalves zorgde met een prachtige volley voor het slotakkoord.