• Bedrijfsleider Nicole Riet (l) en bestuurslid Jan van Klinken in de winkel.
• Bedrijfsleider Nicole Riet (l) en bestuurslid Jan van Klinken in de winkel. Foto: Lya Cattel

Zaterdag 13 mei open dag met rondleidingen

Al een half miljoen naar goede doelen

zaltbommel • Nog steeds kent niet iedereen de kringloopwinkel in Zaltbommel. En dat terwijl 'De Spullewaard' al vijftien jaar bestaat en in totaal al ruim 500.000 euro heeft geschonken aan goede doelen.

Drie jaar geleden verhuisde de kringloopwinkel van de Spellewaardsestraat naar Pand 9, het oude Cambium aan de Van Heemstraweg. "Dat heeft een flinke boost gegeven", zegt bestuurslid Jan van Klinken. "De bekendheid is toegenomen. We zitten nu vlakbij winkelcentrum Portage en daardoor komen meer mensen even kijken." Ook het feit dat Pand 9 veel verschillende gebruikers heeft zoals een kerk, verschillende kunstenaars, Buurtzorg en Prezzent zorgt voor meer klanten.

Nicole Riet is de bedrijfsleider van de winkel. "Ik heb de leukste baan van de wereld", lacht ze. Nicole bekommert zich over de ongeveer tachtig vrijwilligers, die zich de hele week met hart en ziel voor de zaak inzetten. "Zij zijn het visitekaartje van de winkel. We hebben vrijwilligers met verschillende talenten en het is mijn taak er voor te zorgen dat ze allemaal happy zijn." De winkel is de laatste jaren steeds verder geprofessionaliseerd. Aan de achterkant van het gebouw is de inname van goederen. Daarnaast is een grote ruimte waar de spullen gesorteerd worden; van boeken tot fietsen, van glaswerk tot opblaaszwembadjes, van kleding tot stereo-installaties en bankstellen. Elk voorwerp wordt door de vrijwilligers kritisch bekeken, schoongemaakt en eventueel gerepareerd. Is een artikel toch niet geschikt voor de verkoop, dan wordt het helemaal uit elkaar gehaald en in de eigen milieustraat afgevoerd.

"We krijgen vaak complimenten over onze winkel", vertelt Jan. "De mensen vinden het netjes en overzichtelijk en toch niet te gelikt. Ze kunnen er gewoon lekker 'schumen' en snuffelen tussen de spullen." De kleding hangt schoon en op maat in de rekken. Je kunt er gemakkelijk een complete garderobe aanschaffen. De kringloop is allang niet 'stoffig' meer, het is 'hip en happening' en past helemaal in deze tijd van consuminderen, recyclen en maatschappelijk geëngageerd zijn. Een paar keer per jaar heeft de kringloop 'vakantie'. "We zijn dan dicht voor onze klanten, maar ondertussen keihard aan het werk", vertelt Nicole. "Dan maken we extra schoon en richten delen van de winkel opnieuw in. Spullen die niet verkocht zijn, gaan meestal naar goede doelen." Tijdens de vakanties richten de vrijwilligers ook de seizoensafdeling in bijvoorbeeld met Kerstspullen of de artikelen voor tuin en camping.

Sommige mensen komen elke dag. "Die zijn altijd op zoek naar dat ene bijzondere artikel", vertel Jan. "Er was eens een man, die na een echtscheiding zijn huis compleet nieuw moest inrichten. Hij is er in geslaagd een spic en span inrichting bij elkaar te krijgen. Heel bijzonder."

De opbrengst van de verkoop van spullen is voor goede doelen. Iedere goede doelenorganisatie met een link naar de Bommelerwaard kan aanvragen indienen. Het bestuur controleert of het écht om een goed doel gaat en legt het dan voor aan de vrijwilligers. Zes keer per jaar wordt er geld overgemaakt, variërend van 500 tot 5000 euro. Bij grote rampen maakt de kringloop standaard een paar duizend euro over naar giro 555. De Spullewaard steunt goede doelen niet alleen financieel. Zo gaan alle dekens rechtstreeks naar het dierenasiel, gaat oud niet-verkoopbaar gereedschap naar een speciale stichting die het gereedschap geschikt maakt voor gebruik in derde wereldlanden en krijgen statushouders een doos vol serviesgoed en bestek om in hun nieuwe nog lege huis meteen te kunnen gebruiken. Bij de 'seizoenswisselingen' nodigt de Kringloop afnemers van de Voedselbank en Vluchtelingenwerk uit om gratis kleding te komen shoppen. Twee keer per jaar zijn deze mensen ook welkom om gratis meubels uit te zoeken.

Aanstaande zaterdag 13 mei houdt De Spullewaard open dag. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor een bijzondere rondleiding achter de schermen van de winkel. Aanmelden kan via de website: www.spullewaard.nl

Britta Alink