• René van de Werken en zijn zoon Tijn zijn zondag in de Kuip om op een groot scherm de wedstrijd te zien.
• René van de Werken en zijn zoon Tijn zijn zondag in de Kuip om op een groot scherm de wedstrijd te zien. Foto: Lya Cattel

'Onwerkelijk om op je gemak naar Feyenoord te kunnen kijken'

'Kampioenschap maakt heel veel goed'

nederhemert • "Een beetje the best of the rest'", dat is hoe René van de Werken het seizoen van Well treffend omschrijft. De 32-jarige routinier uit Nederhemert beleefde met zijn club een seizoen in relatieve anonimiteit. Well bevindt zich met 23 punten op de zevende stek, op negen punten achterstand van MVV'58. Een overwinning op Kerkwijk had het seizoensslot nog wat extra cachet kunnen geven, maar verder dan een 1-1 gelijkspel kwamen beide ploegen in de derby zaterdag niet.

Zo'n resultaat stemt doorgaans tot flinke teleurstelling bij Van de Werken, maar dit seizoen is het anders. 'Zijn' Feyenoord wordt namelijk voor het eerst sinds achttien jaar weer kampioen van Nederland. Met vier punten voorsprong en een doelsaldo dat maar liefst twaalf doelpunten beter is dan nummer twee Ajax, mag het kampioenschap een kwestie van tijd worden genoemd, al is Van de Werken er nog niet voor honderd procent gerust op: "Ik hou nog altijd een slag om de arm, want het blijft levensgevaarlijk om zoiets te voorspellen. Je weet het nooit hè, het moet op het veld gebeuren", blijft hij clichématig voorzichtig, om daarna toch toe te geven dat de schaal zo goed als binnen is. "En als je daar achttien jaar op moet wachten, dan maakt dit kampioenschap heel veel goed. We gaan zondag naar de Kuip om daar op een groot scherm naar de wedstrijd tegen Excelsior te kijken en als het goed is krijgen ze daar de schaal ook uitgereikt. Daar wil ik samen met Tijn natuurlijk wel bij zijn, want dat is een uniek moment."

Zelfspot

Van de Werken wordt dit seizoen namelijk vergezeld door zijn zesjarige zoontje Tijn. Voor hem is dit het eerste seizoen dat hij mee mocht naar de thuiswedstrijden van Feyenoord en een beter moment om daarmee te beginnen is ondenkbaar. Dit tot grote verbazing van zijn vader: "Ik had dit natuurlijk nooit verwacht. Ik zei in het begin van het seizoen al tegen Tijn dat hij er niet vanuit moest gaan dat Feyenoord in de Kuip elke wedstrijd zomaar wint, maar hij heeft ze tot nu toe 'in het echt' nog nooit zien verliezen. Er zijn maar heel weinig supporters die dat kunnen zeggen", aldus Van de Werken vol zelfspot.

Hij weet hoe het is, als supporter die zelf ook de slechte periode van Feyenoord van dichtbij meemaakte. Of hoe hij het zelf liefkozend noemt: 'De dramajaren'. "We werden toen zelfs een keer tiende. Je wist in die tijd niet wat er zou gebeuren wanneer Willem II naar de Kuip kwam. Rond 2001, toen Feyenoord de UEFA Cup won, hebben we zes jaar een seizoenskaart gehad, maar daar zijn we op een gegeven moment mee gestopt. Het werd toen op den duur zo slecht, dat we 's ochtends vroeg geen zin hadden om naar een 1-1 tegen bijvoorbeeld NEC te gaan kijken. Dan is het heel onwerkelijk dat je nu ineens wel als supporter op je gemak naar Feyenoord kunt kijken. Je hoeft niet eens een inhaalrace in te zetten, omdat je vanaf het begin van het seizoen al bovenaan staat. Niet dat ik dat erg vind", voegt hij nog snel toe.

Extreem

Ook voor Van de Werken zelf is de landstitel een unicum. "Ik heb dat nooit bewust meegemaakt, want bij het laatste kampioenschap was ik veertien. Toen werden de wedstrijden ook nog niet live uitgezonden, dus dan zat je gewoon de hele zondag te wachten op de samenvatting van Feyenoord. Tijn zit nu alles van Feyenoord terug te kijken op TV en Youtube en toen we afgelopen week tijdens de training langs de lijn stonden, had hij zelfs eerder in de gaten dat Van der Heijden er niet bij was, dan ik. Het is wel extreem bij hem geworden."

De seizoenkaarten voor het seizoen 2017/2018 zijn alweer binnen in huize Van de Werken, want het kampioenschap smaakt als vanzelfsprekend naar meer: "In de auto richting het stadion zitten we te zingen en Tijn weet de nummers van de Feyenoord-liedjes precies uit zijn hoofd." Glunderend: "Da's mooi hè."

Martin van Hemert