Omgevingsdienst gaat Maasdriel meer kosten

maasdriel • De Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) krijgt meer taken en dus moeten de deelnemende gemeenten meer gaan betalen. Daar staan ook meer inkomsten uit leges tegenover.

De ODR handelt sinds vier jaar voor de gemeenten in Regio Rivierenland bouw- en milieuvergunningen af. Maasdriel heeft daarvoor 11,5 ambtenarenbanen overgeheveld naar de ODR in Tiel. Maar nu blijkt dat er de afgelopen jaren 25 procent meer uren zijn gaan zitten in aanvragen vanuit Maasdriel.

Voor sommige andere regiogemeenten geldt ook een overschrijding, andere gebruiken juist minder uren dan was ingeschat. Tot nu toe werd dat tegen elkaar weggestreept, maar door de aantrekkende economie wordt steeds meer capaciteit gebruikt.

Er zijn nog meer redenen waarom de ODR meer uren maakt. Zo is landelijk opgelegd dat met name grote bedrijven moeten werken aan energiebesparing en verduurzaming, en komt de provincie daar bovenop ook nog met maatregelen op dit gebied. Het toekennen van keurmerken en de bijbehorende controles is een taak van de omgevingsdienst.

Ook de nieuwe natuurbeschermingswet leidt tot extra toetsen die de ODR uitvoert.

De gemeente Maasdriel hoopt bij de financiële rapportage van juni de gemeenteraad te kunnen laten zien wat de financiële gevolgen zijn. Voor een vergunning moet de aanvrager leges betalen. Het college verwacht dat de inkomsten daarvan voor dit jaar opwegen tegen de extra uitgaven. "Vanaf 2018 gaat de ODR werken op productbasis: wat je afneemt, betaal je. Maasdriel is tot nu toe spekkoper geweest, maar deze outputfinanciering betekent voor ons zeker een verhoging", kondigt wethouder Jan-Hein de Vreede aan. Voor de verdere toekomst zitten er nog een paar wetswijzigingen aan te komen die meer werk meebrengen. Daarvan zijn de gevolgen nog niet duidelijk.

Janneke Boogaard