• Albert van den Bosch blikt terug op zijn burgemeesterschap van Zaltbommel. Vrijdag neemt hij officieel afscheid.
• Albert van den Bosch blikt terug op zijn burgemeesterschap van Zaltbommel. Vrijdag neemt hij officieel afscheid. Foto: Lya Cattel

Na een moeilijke start is hij ontzettend gelukkig geweest

Albert van den Bosch neemt afscheid

zaltbommel • Toen Albert van den Bosch twee jaar burgemeester was, stond hij op het punt weer te vertrekken. De sfeer in het college was totaal verziekt. "Ik voelde me toen zo geïntimideerd, dat ik wilde stoppen."

In 2004 gunden de toenmalige wethouders elkaar het licht in de ogen niet en leken hun frustraties af te reageren op de nieuwe burgemeester. "Ik begreep het niet en wist niet hoe ik het moest oplossen. Die eerste twee jaar was ik alleen maar aan het overleven. Ik had het gevoel dat ik er helemaal alleen voor stond. Ik heb toen thuis gezegd dat ik er mee op wilde houden." Zijn vrouw belde meteen twee vrienden, die ook in de politiek zitten en met zijn vieren hebben ze een hele avond zitten praten. "Zij hebben me overgehaald. Ze zeiden 'Albert, je kúnt nu helemaal niet weg, hoe moeilijk het ook is. Jij bent de burgemeester, juist in deze tijd moet je er zijn." Dus Albert ging door. Hij voelde zich wel gesteund door zijn ambtenaren en door de gemeenteraad. Verschillende raadsleden kwamen regelmatig bij hem thuis om over de situatie te praten en hem waar mogelijk te helpen. Na de verkiezingen in 2006 kwam er een nieuw college, de onderling vechtende wethouders verdwenen van het toneel en er brak een nieuwe tijd aan. "Het werd vanaf toen alleen maar mooier."

Arjan Verschoor

Eén van die nieuwe wethouders was Arjan Verschoor. "Hij was ook loco-burgemeester", vertelt Albert. "Hij heeft mij altijd goed geholpen, kwam hier veel avonden langs om te praten. Ik had een mooie band met hem, iets speciaals." Op 9 september 2007 overleed Arjan. "Dat kwam voor iedereen volkomen onverwacht, ik heb het totaal niet zien aankomen. Zondagavond ben ik bij zijn vrouw geweest, maandagochtend moest ik het aan het personeel vertellen." Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij op die ochtend de kantine binnenliep. "Ik was zwaar verdrietig en voelde de emoties van al die mensen. Ik was er tot in mijn ziel kapot van. Ook de dag van de begrafenis was heel zwaar. Als burgemeester moest ik natuurlijk een toespraak houden in de kerk. Dan moet je er als burgemeester staan en kun je niet gaan huilen. Als ik terugkijk op mijn tijd in Zaltbommel, dan is het overlijden van Arjan echt een persoonlijk dieptepunt."

Vuilniszakken voor de deur

De eerste jaren van zijn burgemeesterschap woonde Albert met zijn vrouw Sandra en hun twee kleine kinderen in een huis aan de Marten van Rossemsingel. Er was in die periode veel onrust in de wijk De Vergt. Bewoners klaagden over overlast er werden dingen vernield, mensen voelden zich niet veilig. Ook het gezin Van den Bosch ontkwam er niet aan, zijn auto werd bekrast, er werden eieren tegen de ramen gegooid. "De politie keek in die tijd een beetje de andere kant op", vindt hij. De bewoners waren het op enig moment spuugzat en barricadeerden het huis van hun burgemeester met vuilniszakken. Albert meldde het in het college en er is vervolgens in het oude stadhuis een avond georganiseerd voor de bewoners. "Het was een geheime bijeenkomst, zelfs de pers wist van niks", vertelt hij. "De bewoners waren bang en wilden het stil houden. Het hele college was erbij, de politie ook. We waren allemaal onder de indruk van de verhalen van de bewoners. Vanaf dat moment is er veel veranderd."

Bedreiging

Van den Bosch ging de strijd aan met de onruststokers in de stad. Hij sloot het Marokkaanse buurthuis in de Philipsschool en liet het gebouw zelfs slopen, wat heel veel protest opleverde, vooral onder Marokkaanse jongeren. In januari 2010 werd de burgemeester bedreigd. "Toen heeft er twee weken lang een politieauto voor ons huis gestaan", vertelt hij. "Voor mij en mijn vrouw was dat nog wel te doen. Maar onze kinderen waren toen 9 en 5 jaar. Zij kregen er vragen over op school en wij moesten dat allemaal gaan uitleggen. Heel triest."

Tot op de dag van vandaag is niet bekend waar de bedreigingen vandaan zijn gekomen. Het doet er ook niet meer toe. Van den Bosch bleef gewoon keihard aan het werk. Hij was lid van de Veiligheidsregio en samen met het college vocht hij voor meer politie in de Bommelerwaard, cameratoezicht en andere preventieve maatregelen. De gemeente kreeg subsidie uit het Klein Steden Beleid van de provincie en daarmee werden verschillende projecten gefinancierd om de leefbaarheid in met name De Vergt te verbeteren. Een paar weken geleden verscheen in de Volkskrant een groot artikel over Zaltbommel, de problemen uit het verleden en hoe goed De Vergt er op dit moment voor staat. "Ik ben daar heel trots op", zegt hij.

Burgervader

Een paar jaar geleden droeg Albert zijn functie in de Veiligheidsregio over aan een wethouder en ging hij zich meer richten op het 'burgervaderschap'. Een bewuste keuze, die veel inwoners zeer hebben gewaardeerd. Hij liet zich overal in de stad en de dorpen zien, bezocht vele evenementen, nam ruim de tijd om mensen te bezoeken als ze vijftig of zestig jaar getrouwd waren. Hij was regelmatig te zien in de stad, waar hij het liefst op de fiets naar toe ging. Ook stopte hij veel tijd in de nieuwe opzet van de Dodenherdenking op 4 mei, die zo meer cachet kreeg.

"Ik ben ontzettend gelukkig geweest als burgemeester van Zaltbommel. Het contact met het personeel, met de gemeenteraad en de inwoners was heel goed. Veel mensen zeggen dat ze het jammer vinden dat ik weg ga, dat is fijn om te horen. Maar voor mij is het mooi geweest. Het is best leuk om op het hoogtepunt afscheid te nemen."

Britta Alink