• Barbara van der Meer (l) en Milou van Kessel van Welzijn Bommelerwaard.
• Barbara van der Meer (l) en Milou van Kessel van Welzijn Bommelerwaard. Foto: Lya Cattel

'Met één uurtje per week kun je het verschil maken'

Welzijn zoekt nieuwe vrijwilligers

bommelerwaard • Vrijwilligers die regelmatig een kopje koffie bij iemand gaan drinken, samen met een hulpvrager gaan wandelen of fietsen of een klusje doen in of om het huis. Welzijn Bommelerwaard is dringend op zoek naar mensen die dit een uurtje per week willen doen voor een ander.

Bijna vijftig hulpvragen zijn er in de eerste maanden van dit jaar al binnengekomen. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2011. "Toen ging het vooral om dat kopje koffie en die wandeling, vaak bij ouderen van wie het netwerk een beetje kleiner was", vertelt Barbara van der Meer van Stichting Welzijn Bommelerwaard. "Tegenwoordig zijn de hulpvragen veel complexer en komen ze niet alleen van ouderen, maar ook van mensen met een beperking, soms van licht dementerenden of van mensen met een psychische aandoening." Ook voor deze mensen geldt dat ze in een steeds zwaarder isolement terecht kunnen komen.

Zoals Erika, een 46-jarige vrouw in Zaltbommel. Door haar beperking heeft ze al heel wat meegemaakt in haar leven. Ze krijgt begeleiding van Prezzent en werkt vier dagen per week bij de dagbesteding van Harmonika. Maar in haar vrije tijd zit ze vaak alleen thuis, met haar kat Siem. Erika is eenzaam en zou het heel leuk vinden om af en toe iets te gaan doen met een maatje. Milou van Kessel, net als Barbara werkzaam als consulent vrijwillige hulpverlening, besloot het verhaal van Erika op te schrijven en het op te sturen naar de lokale kranten, uiteraard met toestemming van Erika en haar begeleiders. Huis-aan-huiskrant Het Carillon plaatste het hele verhaal. "Drie mensen hebben daar op gereageerd", vertelt Milou. "Een man had een aantal handige tips. Twee anderen hebben serieuze belangstelling om haar maatje te worden en dat gaat waarschijnlijk lukken."

In Maasdriel hebben diverse samenwerkende vrijwilligersorganisaties het project 'Maasdriel Vrijwilligt' opgestart. Het doel is om meer mensen in Maasdriel enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Dat doen ze onder andere door het maken van filmpjes van de eigen organisatie, waarbij vrijwilligers aan het woord komen. Helaas is het niet mogelijk om voor elke hulpvrager zo'n mooie oproep te plaatsen in de lokale media. Daarom doen Milou en Barbara hier nog een keer een algemene oproep aan nieuwe vrijwilligers. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden om mee te draaien in een gezin dat nog niet zo lang in Nederland woont. "Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zijn vaak druk met het regelen van allerlei praktische zaken", licht Barbara toe. "Onze vrijwilligers zouden een keer met de kinderen naar een speeltuin kunnen gaan of gezellig samen koken en eten. Voor vluchtelingen is het fijn om Nederlanders te leren kennen en zich zo beter thuis te voelen in ons land."

Vrijwilligers worden ook ingeschakeld om mantelzorgers te ontlasten. Dan blijft de vrijwilliger bij de zorgvrager, zodat de mantelzorger er even op uit kan. Ook ouderen van wie de partner is overleden doen een beroep op Welzijn Bommelerwaard. De weduwe of weduwnaar wil dan zijn of haar sociale leven wel weer opbouwen, maar weet niet zo goed hoe. Een vrijwilliger zou kunnen uitzoeken waar gezellige bijeenkomsten zijn, die bij hem of haar passen. "De drempel om naar een ontmoetingsplek te gaan, kan hoog zijn", weet Barbara. "Als een vrijwilliger de eerste paar keren meegaat, wordt het steeds makkelijker om te gaan."

Van de bijna vijftig hulpvragen hebben Barbara en Milou er nu ongeveer de helft kunnen oplossen. Hier zijn hulpvrager en vrijwilligers dus aan elkaar gekoppeld en is het probleem opgelost. Maar voor de overige aanvragers zijn nog dringend vrijwilligers nodig. "We zoeken onder andere mensen die het een uitdaging vinden om om te gaan met mensen die psychisch minder weerbaar zijn", licht Milou toe. "Dit vrijwilligerswerk moet je echt leuk vinden om te doen, het moet bij je passen en het moet je voldoening geven. Met één uurtje per week kun je het verschil al maken."

Britta Alink